Landelijke Studentenvakbond

Persreactie: Landelijke Studentenvakbond: “Routekaart kabinet houdt geen rekening met studenten”

donderdag 28 januari 2021

Als het aan het demissionaire kabinet ligt zal de huidige lockdown trapsgewijs opgeheven worden. Dat melden bronnen rondom het kabinet. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is kritisch op de routekaart zoals die nu voorligt omdat het hoger onderwijs in de voorlopige exit-strategie pas in de laatste fases opengaat. ‘Keer op keer wordt het belang van fysiek onderwijs opzij geschoven en daarmee het studentenwelzijn genegeerd. Het kan niet zo zijn dat studerend Nederland straks weer met lede ogen moet toezien hoe de winkelstraten vollopen, terwijl de collegebanken gesloten blijven,’ aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns.  
  

Het welzijn van studenten staat volgens de studentenvakbond al geruime tijd onder grote druk. ‘Het is 2 voor twaalf,’ stelt Muns. ‘Het gros van de studenten studeert, werkt en leeft op enkele vierkante meter en ondervindt veel stress aan het digitale onderwijs.’ Met de invoering van de avondklok is de bewegingsvrijheid van jongeren tot grote zorgen van de LSVb nog verder ingeperkt. ‘Het gebrek aan perspectief begint jongeren steeds meer parten te spelen met alle treurige gevolgen van dien. De lancering van deze exit-strategie is de uitgelezen kans voor het kabinet om zich dit keer tot jongeren te richten.’

De vakbond reikte samen met andere organisaties binnen de Jongerendenktank Coronacrisis deze ochtend een rapport uit aan demissionair premier Mark Rutte over de impact van de coronacrisis op jongeren. Gezien de welzijnscrisis onder jongeren benadrukt de LSVb dat eerst het basis- en middelbaar onderwijs open moeten en daarna het hoger onderwijs. Bij eventuele verdere verruiming kan dan de detailhandel en de horeca in zicht komen. De routekaart betreft nog een voorlopige versie, waarmee het kabinet volgens de vakbond nog de kans heeft om de plannen aan te passen.