Landelijke Studentenvakbond

Studentenvakbond is tegen de avondklok: “Dit neemt laatste beetje vrijheid weg”

Persberichten - dinsdag 19 januari 2021

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is tegen de invoering van een avondklok. De organisatie maakt zich grote zorgen over het welzijn van jongeren in Nederland en noemt de invoering van een avondklok “disproportioneel” en “moeilijk handhaafbaar”. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “Het water staat jongeren aan de lippen. Steeds vaker kloppen studenten bij ons aan met klachten variërend van lusteloosheid tot sombere gevoelens. Met een avondklok zou het laatste beetje vrijheid hen ook nog eens worden afgenomen.”

De vakbond wijst erop dat studenten overdag vaak werken of online les hebben. Na de lesuren een blokje om kunnen doen of bij een vriend op bezoek gaan noemt de LSVb ‘noodzakelijke ademruimte’ die jongeren nodig hebben in deze moeilijke tijden. Muns: “Vrijwel het hele sociale leven van jongeren ligt al stil en dat in zo’n belangrijke fase van hun leven, hetgeen allerlei gevolgen heeft voor het jongerenwelzijn. Als we deze beperking ook doorvoeren wordt het alleen maar erger.”

De LSVb stelt tevens vraagtekens bij de effectiviteit van de maatregel. Volgens de bond kan kostbare politiecapaciteit beter ingezet worden om echte excessen zoals grootschalige privéfeestjes tegen te gaan. Muns: “Het is nu al bijna onmogelijk om de huidige maatregelen te handhaven. Als de politie dan ook nog moet zorgen dat iedereen ‘s avonds binnen blijft zitten, dan is er minder capaciteit beschikbaar om echte excessen aan te pakken.”

Tot slot vraagt de studentenbond zich af of dit het juiste moment is om zulke vergaande maatregelen door te voeren, terwijl de besmettingsaantallen dalen. Extra maatregelen om de verspreiding van de Britse variant tegen te gaan ziet de LSVb wel zitten. Muns: “Natuurlijk moeten we goede voorzorgsmaatregelen nemen om de Britse variant tegen te gaan. Maatregelen zoals het inperken van het vliegverkeer is daarbij een veel logischere toevlucht dan een keiharde avondklok.”