Landelijke Studentenvakbond

LSVb en FNV Young & United: studenten lopen aanvullende beurs mis door slechte voorlichting Inbox

Persberichten - woensdag 02 december 2020

02 december 2020 – Vandaag publiceert het Centraal Planbureau (CPB) onderzoeksresultaten over de aanvullende beurs voor studenten. Ruim een kwart van de eerstejaars studenten die recht hebben op de beurs vragen het niet aan. Deze circa 8.650 studenten lopen naar schatting gemiddeld 175 euro per maand mis. Een kwalijke situatie, aldus Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb): ‘’Vanwege ontbrekende voorlichting weten veel studenten niet dat zij voor een aanvullende beurs in aanmerking komen. Dergelijke studenten hebben echter wel financiële hulp nodig om hun huur, studie en levensonderhoud te betalen. Zij steken zich momenteel onnodig in torenhoge schulden. Elke middelbare scholier zou in de klas voorlichting moeten krijgen over de studiefinanciering.’’

De #NietMijnSchuld-campagne van de LSVb en FNV Young & United wil een einde maken aan de onduidelijkheid van het huidige financieringsstelsel door een schuldenvrije basisbeurs in te voeren voor alle studenten. “Door een basisbeurs te realiseren voor elke student, vervalt de verwarring over de aanvullende beurs en wie hier wel en niet voor in aanmerking komt’’, zegt Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United. ‘’Daarbij is het belangrijk dat de betreffende basisbeurs schuldenvrij studeren mogelijk maakt. Door de gigantische studieschuld van huidige studenten beginnen zij vol stress en zorgen aan de rest van hun leven. Hier moet een einde aan komen.’’