Landelijke Studentenvakbond

Studentenvakbond: “Bindend studieadvies moet ook dit jaar voor universiteiten geschrapt worden”

Persberichten - donderdag 12 november 2020

11 november 2020 – Deze middag werd het servicedocument voor het hoger onderwijs gepubliceerd, waaruit blijkt dat universiteiten dit jaar het bindend studieadvies (BSA) niet zullen schrappen. De Landelijke Studentenvakbond maakt zich zorgen over de huidige eerstejaars studenten die tijdens de coronacrisis toch hun BSA moeten halen en noemt het ‘gek’ dat het BSA wel voor hogescholen geschrapt wordt. Voorzitter Lyle Muns: “Vanwege de coronacrisis staat het hele studentenleven op zijn kop. Het vele online onderwijs zorgt voor veel concentratie- en motivatieproblemen onder studenten. Het getuigt van weinig begrip dat de huidige eerstejaars studenten in deze moeilijke omstandigheden ook nog eens een bindend studieadvies opgelegd krijgen.”

In het servicedocument staat dat het bindend studieadvies voor studenten aan hogescholen niet zal gelden, terwijl eerstejaars studenten aan de universiteit wel een BSA krijgen. De LSVb noemt deze tegenstelling ‘vreemd’ en des te meer omdat vorig jaar universiteiten juist wel meededen met het schrappen van het BSA. Muns: “Vorig jaar werd er wel coulance geboden aan eerstejaarsstudenten. De situatie voor de huidige generatie eerstejaars studenten is alleen maar ingewikkelder geworden omdat zij helemaal geen onderwijs buiten de coronacrisis kennen. Het is dan ook moeilijk te begrijpen dat het BSA voor hen niet geschrapt gaat worden, terwijl studenten op de hogeschool dat wel krijgen.”