Landelijke Studentenvakbond

Massale Twitteractie: 150 studenten adopteren een politicus in strijd tegen leenstelsel

Persberichten - vrijdag 30 oktober 2020

Honderdvijftig studenten van de #NietMijnSchuld-campagne starten vandaag met een grote actie op Twitter tegen het leenstelsel. Ze ‘adopteren’ tot het einde van het jaar allemaal een Tweede Kamerlid. Ze willen hiermee de politici aanspreken op hun verantwoordelijkheid om een einde te maken aan het leenstelsel. Studenten willen studiefinanciering, zodat het met een bijbaan van 12 uur per week mogelijk is om schuldenvrij af te studeren.

Met bijbaan schuldenvrij afstuderen 

Frank Lammers (24) studeert in Amsterdam: ‘Als student en twitteraar doe ik mee met de Adopteer een Politicus-actie, zodat politici niet meer om ons heen kunnen. We kunnen namelijk als studenten zelf ook niet om de stress en gevolgen van het leenstelsel heen. Het is belangrijk dat het volgend kabinet echt werk maakt van een basisbeurs, zodat studeren voor iedereen van elke achtergrond mogelijk blijft.’

Tot de Kerst krijgen politici iedere dinsdag een tweet met een vraag, filmpje of foto van hun vaste student door wie ze zijn geadopteerd. De thema’s die de studenten aankaarten verschillen per week. Uiteraard kunnen politici op hun beurt ook vragen stellen.

Alle Tweede Kamerleden moeten zich uitspreken

Bas van Weegberg, voorzitter van FNV Young & United: ‘Dankzij de NietMijnSchuld-campagne staat de vervanging van het leenstelsel op de politieke agenda. Met deze actie voeren we de druk op. Gelukkig hebben al veel politieke partijen en jongerenorganisaties zich inmiddels tegen het leenstelsel gekeerd. Nu is het tijd dat echt ieder Kamerlid zich uitspreekt over de toekomst van onze studenten.’

Leenstelsel

Sinds de afschaffing van de basisbeurs in 2015 kunnen studenten alleen nog geld lenen. Gemiddeld lenen ze 700 euro per maand, wat na 4 jaar studie uit komt op een studieschuld van zo’n 36.000 euro. 

Daarbovenop komt de huidige coronacrisis. Veel studenten, die hun bijbaan zijn kwijtgeraakt, staat het water aan de lippen. ‘De onzekerheid onder studenten is groot en verdient niet alleen aandacht, maar ook een structurele oplossing’, zegt Lyle Muns, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond.

#NietMijnSchuld campagne

De #NietMijnSchuld campagne is een initiatief FNV Young & United samen met de LSVb en roept op tot afschaffing van het leenstelsel. De bonden vinden dat studenten, met een bijbaan van 12 uur per week, schuldenvrij moeten kunnen afstuderen.