Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United: nieuwe CBS-cijfers over studieschulden zeer verontrustend

Persberichten - dinsdag 27 oktober 2020

27 oktober 2020 – Uit nieuwe CBS-cijfers blijkt dat studenten gemiddeld 700 euro per maand lenen. Voor een nominale studie van 4 jaar komt het gemiddelde leenbedrag per student daarmee uit op 33.600 euro, fors hoger dan eerdere cijfers. De Landelijke Studentenvakbond en FNV Young & United noemen de alsmaar verder stijgende studieschulden zeer verontrustend. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Lyle Muns: “Deze bedragen baren veel zorgen. Dit betekent dat studieschulden van €50.000 euro geen uitzondering meer zijn. En hier zijn de effecten van de coronacrisis niet eens meegerekend. Er moet snel een einde gemaakt worden aan het leenstelsel, want zo kan het niet langer.”

Te veel werken veroorzaakt stress
Uit de CBS-cijfers blijkt ook dat studenten steeds meer zijn gaan werken om de weggevallen basisbeurs te compenseren. FNV Young & United-voorzitter Bas van Weegberg: “Logisch dat studenten meer bijwerken door hogere kosten van kamerhuur en collegegeld en minder inkomsten dankzij de weggevallen basisbeurs. Met werken is niks mis, maar veel uren maken in combinatie met een fulltime studie zorgt voor meer stress en minder ruimte voor ontplooiing en ontspanning. We moeten snel het minimumloon verhogen en beschikbaar maken vanaf 18 jaar zodat studenten minder stress en werkdruk hebben.”

Nog hogere bedragen
In de nieuwe CBS-cijfers zijn de effecten van de coronacrisis op de studieschulden van studenten nog niet meegerekend. Door de coronacrisis lopen studenten studievertraging op en verliezen ze hun bijbaan. Muns: “Studenten worden als eerste ontslagen en maken als laatste aanspraak op inkomenssteun. Dit zorgt ervoor dat de studieschulden voor deze generatie studenten nóg hoger zal uitvallen dan de huidige CBS-cijfers.”

Compensatie voor pechgeneratie
De meeste politieke partijen keerden zich na grote druk van studenten al tegen het leenstelsel. De jongerenbonden roepen op om schuldenvrij afstuderen mogelijk te maken, maar ook compensatie te regelen voor de studenten die nu nog onder het leenstelsel vallen. Van Weegberg: “Met zulke hoge studieschulden wordt compensatie van deze  pechgeneratie onvermijdelijk. Partijen moeten hiermee rekening houden met het afschaffen van het leenstelsel. Een schamele studievoucher zal niet volstaan.”

#NietMijnSchuld

Onder de noemer #NietMijnSchuld voeren de twee bonden samen met studenten al ruim een jaar campagne tegen de enorme schulden die studenten noodgedwongen aangaan, omdat de basisbeurs voor HBO en WO studenten is afgeschaft. De bonden willen dat er een schuldenvrije basisbeurs komt, waarmee studenten die 12 uur bijwerken per week, zonder schulden een goede opleiding kunnen afronden.