Landelijke Studentenvakbond

Studentenorganisaties roepen op online deel te nemen aan demonstratie

Persberichten - woensdag 30 september 2020

De organisatie van het studentenprotest ‘Wij willen naar school’ dat aanstaande vrijdag plaatsvindt in Amsterdam, roept studenten buiten Amsterdam op online hun steun aan de demonstratie te betuigen en niet naar de demonstratie te komen. Deze oproep komt naar aanleiding van de aangescherpte coronamaatregelen die afgelopen maandag door het kabinet bekend werden gemaakt. Zo wil de organisatie voorkomen dat studenten ingaan tegen het advies om de hoofdstad te vermijden.

Het is een bewuste keuze van de organisatie om het protest dat aandacht vraagt voor meer fysiek onderwijs, wel te laten doorgaan. LSVb-voorzitter Lyle Muns: ‘Juist nu het duidelijk wordt dat we corona nog niet de baas zijn, is het belangrijk om te focussen op oplossingen. Zo ook voor het onderwijs. Bovendien is het recht op demonstratie nog steeds van kracht en treffen we de juiste maatregelen om het protest zo veilig mogelijk te laten verlopen.’ Om de veiligheidsmaatregelen te kunnen handhaven benadrukt de organisatie daarom dat het van groot belang is dat deelnemers op de aangewezen stippen blijven staan om de 1,5-meter in acht te kunnen houden. Ook wordt met klem opgeroepen een mondkapje te dragen. De verschillende studentenorganisaties zullen zelf in beperkte oplage gratis mondkapjes uitdelen maar raadt demonstranten sterk aan zelf eentje mee te nemen.

De afgelopen dagen kreeg de organisatie van het protest bijval van studenten door het hele land. Echter riep de timing van de demonstratie ook vraagtekens op zoals de reizigersstroom die het teweeg zou brengen en de boodschap die een bijeenkomst met zo’n grote groep mensen zou uitdragen. Terechte vragen die de studentenorganisaties deed besluiten de demonstratie breder te trekken en mensen op te roepen ook online deel te nemen. ‘Op die manier bereiken we studenten uit het hele land en is de demonstratie inclusiever. Dit gaat iedere student aan: van Groningen tot Maastricht, jongeren willen terug de schoolbanken in’, aldus initiatiefnemer Joshua de Roos.

Studenten kunnen online deelnemen door een bord te maken met daarop de hashtag #ikwilnaarschool en een foto van het bord te delen op social media met daarbij de hashtag. Van een selfie met het bord tot een foto van een studieplek. Het kan allemaal. Ook kunnen ze hun steun betuigen door voorafgaand aan het protest de online petitie te tekenen. De organisatie zal namens deze studenten borden maken waarop het aantal van ondertekenaars wordt vertegenwoordigd zodat zij ondanks hun afwezigheid op het Museumplein toch zichtbaar zijn tijdens het protest aanstaande vrijdag.