Landelijke Studentenvakbond

Huurprijs studentenkamers opnieuw flink omhoog

Persberichten - zaterdag 19 september 2020

De woningnood onder studenten heeft ervoor gezorgd dat de gemiddelde huur voor een studentenkamer inmiddels ruim boven 400 euro huur per maand ligt. In 2018 bedroeg de gemiddelde kale huurprijs nog 385 euro. Dat bedrag is in 2019 gestegen naar 414 euro, een stijging van 7,5%. Dat blijkt uit de jaarlijkse Check-je-kamer Rapportage die de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zaterdagavond presenteert in het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA). 

Uit een steekproef onder ruim 5.000 studenten blijkt bovendien dat bijna 8 op de 10 studenten te veel huur betaalt op basis van het woningwaarderingsstelsel. Gemiddeld betaalt de student 106,69 euro per maand te veel aan huur.  

LSVb-voorzitter Lyle Muns wil paal en perk stellen aan de steeds verder stijgende huurprijzen. ‘Huisjesmelkers maken misbruik van de crisis op de woningmarkt. Er is een groot tekort aan studentenwoningen. Jongeren zitten in een kwetsbare positie, het is schandalig om daar dan meer geld voor te vragen dan wettelijk mag.’ Een mogelijke oplossing ligt volgens Muns in forse boetes opleggen. ‘Zonder zo’n boete is er voor huisjesmelkers geen enkele stimulans om hun gedrag aan te passen’, aldus Muns in Kassa. 

 Studenten die te veel betalen, kunnen terecht bij de Huurcommissie. Volgens Gert Jan Bakker van stichting !WOON durven veel studenten dat echter niet: ‘Tijdelijke huurcontracten met een hoge huurprijs zijn steeds meer de norm. Als je hiermee naar de huurcommissie stapt, is het goed mogelijk dat je huurbaas dit tijdelijke contract niet verlengt. En dan sta je na zes maanden op straat.’

 Tweede Kamerlid Henk Nijboer (PvdA) laat in het tv-programma weten de tijdelijke huurcontracten zeer onwenselijk te vinden. ‘Het is een beetje zoals het nu op de arbeidsmarkt is: je krijgt eerst een aantal tijdelijke contracten en daarna is het hopen dat je een keer een vast contract krijgt. Er is daardoor een steeds grotere groep huurders die in onzekerheid leeft en daar moet een einde aan komen.’ 

 Uit de LSVb-rapportage blijkt verder dat vooral studenten in Amsterdam de hoofdprijs betalen. De kale huurprijs voor een onzelfstandige woning bedraagt daar 557 euro. Ook in Rotterdam (449 euro), Utrecht (431 euro) en Maastricht (421 euro) moeten studenten flink in de buidel tasten. In Enschede wonen studenten het goedkoopst; daar betaalde de gemiddelde student in 2019 305,63 euro aan kale huur voor een kamer.

De volledige rapportage van de LSVb is te vinden op de website van de LSVb. Voor vragen kunt u contact opnemen met Lyle Muns (voorzitter LSVb, 06-34185400).