Landelijke Studentenvakbond

Studenten en scholieren sturen open brief naar kabinet

Persberichten - donderdag 06 augustus 2020

UTRECHT 6 augustus 2020 – Studentenorganisaties sturen een open brief aan het kabinet, naar aanleiding van de geruchten dat introductieweken in het hele land afgelast worden. “De gezondheid staat natuurlijk voorop, maar maanden voorbereiding om in elke studentenstad een aangepaste, veilige en verantwoorde introductieweek neer te zetten worden zo in één klap tenietgedaan.” Aldus de voorzitters van de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) en het Landelijk Overleg en Contact Introductieweken (LOCI).

Samen met  tientallen plaatselijke studentenorganisaties hebben de landelijke organisaties de open brief in de middag van 6 augustus naar Minister-President Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge verzonden. Aanleiding hiertoe is het geluid in de media dat bij de persconferentie die vanavond gepland staat aangekondigd zal worden dat introductieweken niet door zullen gaan. De studentenorganisaties zijn van mening dat de uitgebreide voorbereidingen van introductieweken in alle studentensteden ervoor zorgen de nieuwe studenten op een veilige en verantwoorde manier kennis kunnen maken met de stad, elkaar en het studentenleven.

“Tussen de onderwijsinstellingen, de gemeente, GGD en veiligheidsregio in alle steden is nauw overleg geweest. Het kabinet heeft de afgelopen maanden gehamerd op maatwerk, waar de studentenorganisaties en onderwijsinstellingen ook keihard hun best voor hebben gedaan. Met de aankondiging dat deze weken niet door mogen gaan, veegt het kabinet zijn eigen beleid van tafel.” zeggen de organisaties. De introductieweken zijn lokaal flink aangepast om door te kunnen gaan terwijl de maatregelen van het RIVM in acht worden genomen. Een landelijk verbod past hier niet.

Dat de beslissing de introductieweken misschien afgelast worden zo onverwacht komt, stuit tal van studentenorganisaties tegen de borst. “Er is totaal geen contact geweest met de koepelorganisaties, die een goed beeld hebben van hoe de introductieweken nu georganiseerd worden. Het zou me niet verbazen als deze keuze met onvolledige kennis is gemaakt en nog gedacht werd dat de introductieweken vol met drukbezochte feesten zitten.” Aldus de voorzitters.