Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond waarschuwt voor online intreeweken: “binding van eerstejaars studenten in gevaar”

Persberichten - vrijdag 31 juli 2020

31 juli 2020 – De meeste intreeweken op hogescholen en universiteiten zijn dit jaar vrijwel volledig online. Dat blijkt uit een rondvraag van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Van de 25 geïnventariseerde hoger onderwijsinstellingen doen er 15 hun intreeweken grotendeels online, 7 alleen online en 3 grotendeels fysiek. Naar aanleiding van de rondvraag maakt de studentenvakbond zich ernstig zorgen over de binding van eerstejaarsstudenten met het studentenleven. LSVb-voorzitter Lyle Muns: “In Coronatijden met veel online onderwijs is het juist extra belangrijk dat eerstejaars studenten hun weg door het hoger onderwijs weten te vinden. Door de intreeweken grotendeels of alleen maar online te doen komt de binding van deze studenten met hun hogeschool of universiteit in gevaar.”

De universiteit Wageningen is volgens de studentenvakbond een voorbeeld van hoe het wel kan. Daar gaat de intreeweek fysiek door met kleine groepen op anderhalve meter afstand. Muns: “Wageningen laat zien dat een intreeweek op anderhalve meter afstand gewoon mogelijk is. Het is dan ook onbegrijpelijk dat andere steden de ruimte die de RIVM-richtlijnen bieden niet nemen en daarmee studenten de mogelijkheid om elkaar fysiek te ontmoeten ontzeggen.”

De LSVb benadrukt dat de intreeweken een belangrijke functie hebben in het studentenleven. Het is een laagdrempelige manier voor studenten om kennis te maken met elkaar en hun hogeschool of universiteit. Bovendien is het een plek waar veel studentenorganisaties leden werven voor de rest van het jaar. Muns: “Eerstejaars studenten beginnen in september aan een nieuwe en spannende fase in hun leven. Tijdens de intreeweken leren ze vaak de vrienden kennen die ze de rest van hun opleiding houden. Bovendien is het traditioneel de plek waar studentenorganisaties zichzelf kunnen laten zien. Wij zijn bang dat eenzaamheid op de loer ligt voor deze generatie studenten als er geen fysieke ontmoeting kan plaatsvinden.”

Veel hogescholen en universiteiten hebben hun plannen voor de intreeweken nog niet helemaal vastliggen. Volgens de LSVb biedt dit ruimte om eerstejaars studenten toch fysiek te laten samenkomen in kleine groepen. Ook zou een intreemarkt met de nodige voorzorgsmaatregelen mogelijk moeten zijn. Zo denkt de vakbond dat de binding van eerstejaars studenten met hun onderwijsinstelling en studentenorganisaties ook in Coronatijd goed gewaarborgd kan worden.