Landelijke Studentenvakbond

Studenten eisen gelijkwaardige compensatie in NOW2-regeling

Persberichten - woensdag 20 mei 2020

Pas vanaf een inkomen van 500 euro per maand krijgen studenten en andere flexwerkers compensatie, stelde minister Koolmees vandaag voor. Aanstaande woensdag wordt in de Tweede Kamer over zijn voorstel gedebatteerd.

De compensatie voor inkomensverlies van studenten en andere flexwerkers is een vast bedrag van 600 euro gedurende 3 maanden. Daarvoor moet de werknemer aantonen dat hij/zij in februari 500 euro of meer verdiende.

‘Goed dat dankzij onze oproepen en acties het kabinet eindelijk met steun voor studenten komt. Het werd ook tijd!  We zijn er trots op dat het inkomen om voor compensatie in aanmerking te komen verlaagd is van 600 naar 500 euro, want anders waren de meeste studenten alsnog buiten de boot gevallen’, reageert Alex Tess Rutten, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

Bas van Weegberg, FNV Young & United: ‘Maar het blijft pleisters plakken. De steun komt erg laat en het blijft een rigide regeling. Als je net in februari een pechmaand had, of je verdiende 499 euro, dan ben je alsnog de Sjaak.’ Alex: ‘De gemiddelde student die wij gesproken hebben, verdiende 530 euro per maand. Dat betekent dat er nog een hoop onder de 500 euro verdienden en dus buiten de boot vallen. En op een studentenbudget is 400 euro nog steeds een flinke smak geld om te verliezen.’

Bas: ‘Alle begrip dat in het belang van snelheid nu voor een grove oplossing gekozen wordt. Maar deze regeling is niet afdoende voor de komende drie maanden. In de nieuwe NOW-regeling zullen we niet accepteren dat studenten en flexwerkers anders gecompenseerd worden dan vaste medewerkers. Het is niet uit te leggen waarom zij minder recht zouden hebben op compensatie dan iemand die al vastigheid heeft opgebouwd. Dat laten we niet gebeuren.’

#nietmijnschuld

Sinds de invoering van het leenstelsel in 2015 zijn studenten in hoge mate financieel afhankelijk geworden van extra inkomsten uit (bij)banen. Om de structurele afhankelijkheid van de bijbaan te verminderen voeren de LSVb en FNV Young & United sinds het najaar 2019 gezamenlijk actie voor afschaffing van het leenstelsel en herinvoering van een basisbeurs onder de noemer #NietMijnSchuld.Gemiddeld verloren studenten die zich bij het coronameldpunt meldden zo’n 530 euro per maand aan inkomen: de helft van een gemiddeld studentenbudget. Hierdoor maken ze elke dag de afweging: huur betalen, boodschappen doen of achterlopen op de zorgverzekering. De bonden eisen dat het kabinet alle flexwerkers, waaronder studenten, dezelfde financiële compensatie biedt als mensen in vaste dienst en ZZP-ers.

Noot voor de redactie:

Bas van Weegberg, voorzitter FNV Young & United, 06-40037854
Alex Tess Rutten, voorzitter LSVb, 06-34185400