Landelijke Studentenvakbond

Nieuw LSVb-bestuur: het is hoog tijd om het leenstelsel af te schaffen

Persberichten - woensdag 15 april 2020

Vandaag heeft de Landelijke Studentenvakbond een nieuw bestuur gekozen. Het nieuwe bestuur bestaat uit Lyle Muns (voorzitter), Freya Chiappino (vicevoorzitter), Eline Terpstra (secretaris), Sam Buisman (penningmeester) en Esma Kendir (algemeen bestuurslid). Vanaf 27 juni nemen zij het stokje over. Muns: “Het is een eer om komend jaar de LSVb met dit sterke team te mogen leiden. De financiële positie van studenten stond al erg onder druk en de coronacrisis maakt dit nog veel erger. Het is hoog tijd om het leenstelsel eindelijk af te schaffen en ervoor te zorgen dat studenten zich niet nog dieper in de schulden hoeven te steken.”

Lyle Muns (26) wordt voorzitter en woordvoerder van de LSVb. Lyle studeert Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam. Eerder zette hij zich al in als voorzitter van de VSK (Vlaamse Scholierenkoepel), DWARS (de jongerenorganisatie van GroenLinks) en was hij mede-oprichter en woordvoerder bij PROUD (de belangenvereniging voor sekswerkers).

Freya Chiappino (22) wordt vicevoorzitter. Ze begon aan de opleiding Cultureel Erfgoed op de Reinwardt Academie en stroomde later door naar Filosofie en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Als voorzitter van de Facultaire Studentenraad Geesteswetenschappen en als lid van de Landelijke Actieraad voor de #NietMijnSchuld-leenstelselcampagne van de LSVb en FNV Young & United, is zij gewend haar stem te laten horen.
Eline Terpstra (23) wordt secretaris. Zij studeerde Interior Design & Styling aan de Hogeschool Saxion en rondde begin dit jaar haar pre-master bouwtechniek aan ArtEZ Academie van Bouwkunst af. Als voorzitter van de Zwolse Studentenbond SOOZ, heeft ze ervaring met zich inzetten voor studenten.
Sam Buisman (21) wordt penningmeester. Hij studeert Landschapsarchitectuur en Ruimtelijke Planning aan de Wageningen Universiteit en zet zich daar in voor beter onderwijs via zijn opleidingscommissie. Op dit moment werkt hij bij de LSVb als financieel medewerker. Daardoor kent hij zowel de financiën als de interne organisatie goed.

Esma Kendir (21) wordt algemeen bestuurslid. Afgelopen jaar rondde ze haar bachelor Bedrijfskunde en pre-master Informatiekunde af. Nu volgt ze de master Business Informatics aan de Universiteit Utrecht. Als voorzitter van de islamitisch geïnspireerde studentenvereniging IDEE deed ze ervaring op in het besturen van een multiculturele organisatie.

Het nieuwe bestuur zal de komende maanden worden ingewerkt, op 27 juni vindt de officiële wissel plaats. LSVb-voorzitter Alex Tess Rutten: “We hebben er heel veel vertrouwen in dat dit diverse team gaat vechten voor de belangen van de 750.000 studenten in Nederland. Studenten die stuk voor stuk gebaat zijn bij toegankelijk onderwijs. Als we ons onderwijs toegankelijk willen houden, dan moet de betaalbaarheid van studeren hoog op de agenda van de komende verkiezingen komen.”