Landelijke Studentenvakbond

Internationale studenten doelwit van uitbuiting op woningmarkt

Persberichten - woensdag 19 juni 2019

Internationale studenten hebben nog altijd grote moeite met het vinden van een kamer en worden vaak doelwit van illegale praktijken. Dat blijkt uit de ‘housing hotline’ inventarisatie van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). Waar internationale studenten actief door instellingen worden geworven voorzien ze vaak niet in ondersteuning in het vinden van huisvesting. Dit zorgt voor grote problemen. LSVb-voorzitter Carline van Breugel: “Internationale studenten hebben niet de optie om tijdelijk thuis te blijven wonen, waardoor ze gedwongen worden tot het betalen van een torenhoge huur of akkoord moeten gaan met vage huurvoorwaarden. Er moeten nu maatregelen worden genomen.”

Uit de rapportage blijkt dat studenten met name problemen ondervinden met het vinden van een woning, discriminatie op de woningmarkt, en het onbekend zijn met het Nederlandse huurrecht. Zo weten internationale studenten vaak niet via welke websites en organisaties ze een kamer kunnen vinden en zijn er veel huizen die geen internationals accepteren of waar via skype hospiteren niet mogelijk is. Doordat deze jongeren daarnaast vaak niet bekend zijn met het Nederlandse huurrecht zijn ze vatbaar voor oplichters en louche huisbazen. Van Breugel: “We krijgen regelmatig meldingen van studenten die bemiddelingskosten hebben moeten betalen terwijl dat illegaal is, vervolgens komen zij er soms ook nog in Nederland achter dat de woning helemaal niet bestaat. Ook spreken we studenten die geen kamer kunnen vinden en bang zijn om dakloos te worden, dat is heel schrijnend.”

Frustrerend is dat de situatie van internationals ten opzichte van vorig jaar onveranderd slecht is gebleken. Ook toen kwamen dezelfde signalen naar voren in de Housing Hotline rapportage. Daarom roept de LSVb op tot échte maatregelen om deze studenten te beschermen tegen louche praktijken en een torenhoge huur. Van Breugel: Gemeenten, hogescholen en universiteiten moeten de studenten beter gaan informeren over de kamermarkt en ervoor zorgen dat er meer kamers worden gebouwd. Daarnaast moet de overheid strenger optreden tegen illegale activiteiten van verhuurders door hen boetes op te leggen.

De inventarisatie is gebaseerd op de vele klachten die zijn binnengekomen bij de ‘Housing Hotline’. Via de Housing Hotline informeert de LSVb internationale studenten over het Nederlandse huurrecht en ondersteunt zij bij (juridische) problemen met betrekking tot wonen en bij het vinden van een woning. Dit jaar is het aantal klachten verdubbeld, de lijn wordt steeds bekender en er komen meer schrijnende verhalen binnen. Van Breugel: “We krijgen de gekste verhalen te horen. Zo spraken we studenten waarvan de verhuurder zonder enige aankondiging of overleg feestjes gaven in hun woonkamer. Dit kan echt niet langer zo; de overheid, gemeente en onderwijsinstellingen moeten nu hun verantwoordelijkheid nemen en opkomen voor deze studenten.”