Landelijke Studentenvakbond

Kabinet trekt renteverhoging terug, studenten halen opgelucht adem

Persberichten - maandag 03 juni 2019

3 juni 2019 – Zojuist heeft de minister de Eerste Kamer geïnformeerd dat het kabinet het wetsvoorstel rondom de verhoging van de rente op de studielening terug trekt. De Landelijke Studentenvakbond is ontzettend blij met dit besluit. Voorzitter Landelijkste Studentenvakbond Carline van Breugel: ‘We hebben het afgelopen jaar heel hard gestreden tegen de renteverhoging. Nu dit is gelukt kunnen studenten opgelucht adem halen, dit scheelt hen namelijk zo’n vijf duizend euro!.’

Met de invoering van het schuldenstelsel is bepaald dat de rente in de toekomst zou worden berekend op basis van een gemiddelde looptijd van vijf jaar in plaats van de tot dan toe geldende gemiddelde looptijd van drie tot vijf jaar. Dit zou moeten leiden tot: “meer evenwicht in de rentekosten die de staat betaalt op de kapitaalmarkt en de rente die bij de student in rekening worden gebracht”. Slecht drie jaar en een regeerakkoord later werd wederom een renteverhoging van de studielening voorgesteld, dit keer van een gemiddelde looptijd van vijf jaar naar tien jaar. De LSVb haalde samen met de NJR, Groenlinks, LAKS, ISO en CNV Jong meer dan 100.000 handtekeningen op tegen het wetsvoorstel. Ook in de Eerste Kamer werd er fel op gereageerd en tijdens het debat op 28 mei besloot de minister de wet terug te nemen. Waarna het kabinet nu heeft besloten de wet in te trekken. Van Breugel: ‘Dit is een heel belangrijk signaal van de politiek naar studenten. Sinds het leenstelsel dwingen we studenten om schulden te maken, we gaan hen hier niet ook nog voor straffen met een hogere rente.’