Landelijke Studentenvakbond

Studenten komen in actie tegen het schuldenstelsel

Actie - maandag 29 oktober 2018

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) organiseert samen met LAKS, JOB, FNV-Jong en ROOD op zaterdag 24 november een demonstratie in Den Haag tegen het schuldenstelsel. Voorzitter Landelijke Studentenvakbond Carline van Breugel: “Voor studenten is de maat vol. Ze moeten zich diep in de schulden steken om te kunnen studeren, aan hen beloofde investeringen in het onderwijs worden niet nagekomen en nu gaat ook nog de rente op de studielening omhoog. Hier trekken we een grens!

Sinds de invoering van het schuldenstelsel is het onderwijs minder toegankelijk geworden. Er stromen minder studenten vanuit het mbo door naar het hbo, jongeren waarvan de ouders niet gestudeerd hebben gaan zelf minder snel studeren evenals jongeren met een migratie achtergrond. Van Breugel: ‘De effecten van het schuldenstelsel zijn nog erger dan we voorspeld hadden. Onderwijs is er juist om iedereen gelijke kansen te bieden, dat staat nu op de tocht.

Dat is niet het enige nadelige effect van het schuldenstelsel. Studieschulden spelen nog steeds een belangrijke rol bij de berekening van een hypotheek. Hierdoor wordt het pas afgestudeerde studenten bijna onmogelijk gemaakt om een woning te kunnen kopen. Van Breugel: ‘Waar het een sociaal stelsel wordt genoemd, geeft het hebben van schulden een zware psychologische druk en dat voor 35 jaar lang. Daarnaast wordt het je bijna onmogelijk gemaakt om zelf iets op te bouwen door het kopen van een huis.’ 

Het kabinet maakt zich zelf ook druk over de betaalbaarheid van het stelsel en besluit de 10-jaars rente in te voeren, waardoor de studieleningen per persoon duizenden euro’s hoger worden. Van Breugel: ‘De politiek moet wakker worden geschud en inzien dat jonge mensen het vooruitzicht van ons land zijn en op dit moment ziet dat er niet rooskleurig uit. Geef studenten weer een toekomst, weg met het schuldenstelsel en terug met de basisbeurs!


Om alle studenten op de hoogte te brengen kunnen we alle hulp gebruiken. Hier zijn meerdere standaard berichten te vinden die je kan delen op WhatsApp, Facebook en Twitter. De flyer is hier te downloaden. Inschrijven voor de gratis bussen kan hier. Alle beetjes helpen! Meer doen? Mail ons!