Landelijke Studentenvakbond

BSA werkt niet. LSVb pleit voor afschaffing

Nieuwsbericht - woensdag 26 september 2018

Vandaag is op ScienceGuide een interview te lezen met onderzoekers Chris van Klaveren en Ilja Cornelisz van de Vrije Universiteit over het bindend studieadvies (BSA). Uit het onderzoek blijkt dat het beoogde doel van het bindend studieadvies niet wordt gehaald.

Het wettelijke doel is om in een vroeg stadium vast te stellen dat een student niet geschikt is voor de studie. Maar bijna alle studenten met een negatief bindend studieadvies blijken nu dezelfde opleiding elders opnieuw te beginnen. Deze studenten met een negatief bindend studieadvies blijken hun opleiding ook nog eens bijna net zo vaak gewoon af te ronden als studenten met een positief bindend studieadvies.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond toont het onderzoek aan dat het Bindend Studieadvies niet werkt. Carline van Breugel vicevoorzitter van de LSVb: “Het is te bizar voor woorden dat instellingen studenten weg kunnen sturen wanneer ze de puntengrens niet halen. Studenten kunnen prima zelf bepalen of ze op een opleiding thuishoren. Zeker nu duidelijk is dat het bindend studieadvies niet werkt, moet het snel worden afgeschaft.

De studentenbond is boos over het feit dat jaarlijks duizenden studenten van hun opleiding worden gestuurd, nu blijkt zonder reden. “De student heeft een jaar onnodig schulden moeten maken en is alle behaalde studiepunten kwijt. Dit is voor niemand wenselijk. Laat de student zijn achterstand inhalen in de opvolgende jaren in plaats van hem weg te sturen.” Van instelling wisselen betekent vaak ook het moeten verhuizen naar een andere stad wat een grote impact op het leven van de studenten.