Landelijke Studentenvakbond

Studenten dubbel geraakt met Prinsjesdag

Persberichten - dinsdag 18 september 2018

Studenten worden opnieuw in de kou gezet door het kabinet. De bezuinigingen op het hoger onderwijs worden nog verder opgeschroefd, met al 19 miljoen in 2019, en in deze regeringsperiode moet Kabinet Rutte III ergens nog meer dan een kwart miljard bezuinigen in het onderwijs. De Landelijke Studentenvakbond en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vrezen ervoor dat ook dit gat op studenten verhaald wordt. Daarnaast gaan studenten meer betalen voor hun studielening en hun boodschappen. Dat is de conclusie van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) na de presentatie van de rijksbegroting op Prinsjesdag. “Dit is onacceptabel”, aldus Carline van Breugel, LSVb-vicevoorzitter: “Studenten worden op deze manier dubbel geraakt. Ze worden gedwongen tot een hogere schuld en hogere uitgaven, terwijl de kwaliteit van hun onderwijs door forse bezuinigingen daalt.’’

Opnieuw bezuinigingen

Uit de begroting blijkt dat er de komende jaren in totaal nog 250 miljoen extra moet worden bezuinigd op het onderwijs, de zoveelste bezuiniging. In 2012 werd het leenstelsel aangekondigd waarbij de belofte werd gedaan dat er één miljard geïnvesteerd zou worden in de kwaliteit van het onderwijs. Drie jaar later bleek al snel dat er van die één miljard slechts 620 miljoen overbleef (1). Studenten werd 600 miljoen aan voorinvesteringen beloofd, maar het blijkt in 2018 dat slechts 280 miljoen daadwerkelijk goed is uitgegeven (2). Tegelijkertijd wordt er met de doelmatigheidskorting van 183 miljoen bezuinigt op het onderwijs. Nu komt daar een extra bezuiniging van 211 miljoen bovenop. ISO-voorzitter Tom van den Brink: “Dit is volkomen onacceptabel. De student is beloofd dat er geïnvesteerd zou worden in onderwijs, en nu kiest het kabinet er weer voor om te bezuinigen. De cijfers ogen positief, maar het kabinet kiest ervoor om de generatie van de toekomst te verwaarlozen.”

Studenten onevenredig hard geraakt in portemonnee

De overheid kiest er allereerst voor om de voorwaarden van het leenstelsel al na drie jaar te veranderen. Om het leenstelsel ‘betaalbaar te houden’ wordt de rente op studieschuld voor studenten die vanaf 2020 gaan studeren namelijk verhoogd, waardoor de maandlasten bij terugbetaling 18 procent hoger worden. Ex-studenten zijn daardoor in de toekomst duizenden euro’s duurder uit. Ten tweede verhoogt het kabinet vanaf 1 januari 2019 het lage btw-tarief van zes naar negen procent. Boodschappen, een bezoek aan de kapper en de fietsenmaker worden hiermee elke keer de helft meer belast. De grootse kostenpost voor studenten wordt duurder; elke 30 euro aan boodschappen wordt met 1,- euro verhoogd. ISO-voorzitter Tom van den Brink: “Je maandlasten gaan er nu en in de toekomst fors door omhoog. Bij één keer meer lenen en één keer boodschappen merk je er misschien niets van, maar uiteindelijk scheelt dit flink in de portemonnee.

‘Onderwijspartij’ D66 onzichtbaar

Op D66 hoeven studenten niet meer te rekenen. De partij houdt zich verrassend stil wanneer het over onderwijsbezuinigingen gaat, terwijl juist zij pretenderen voor de student op te komen. “Studenten accepteren het niet langer en komen nu zelf in actie“, aldus Van Breugel. Afgelopen vrijdag demonstreerden honderden studenten nog in Amsterdam om zich te verzetten tegen de 10-jaarsrente op de studielening. Studenten zijn boos over de gebroken beloftes en voelen zich in de steek gelaten. Van Breugel: “Samen met studenten roepen we het kabinet en specifiek D66 op om de maatregelen van tafel te halen en verdere bezuinigingen te schrappen.”

 

 


1) https://www.erasmusmagazine.nl/2015/01/30/bezuiniging-dankzij-leenstelsel-veel-lager-dan-1-miljard-euro/

2) Onderzoek Algemene Rekenkamer naar ‘Voorinvesteringen en medezeggenschap Hoger Onderwijs’