Landelijke Studentenvakbond

Protesten tegen de bezuinigingen bij opening academisch jaar

Nieuwsbericht - maandag 03 september 2018

Studenten en docenten door heel Nederland roepen tijdens de opening van het academisch jaar de minister op te investeren in het hoger onderwijs. Dit blijkt uit een brief die zij vandaag versturen naar de Tweede Kamer. Tijdens diezelfde opening dragen studenten en docenten rode vierkantjes uit protest tegen de bezuinigingen onder het mom van ‘WOinActie’. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) constateerde eerder dat de beloofde investeringen niet zijn waargemaakt. 

Deze protesten laten zien dat studenten en docenten tegen het huidige financiële beleid zijn. Wij roepen de minister op om de bezuinigingen voor Prinsjesdag van tafel te halen”.

In 2015 beloofde de regering één miljard euro te kunnen investeren in beter en toegankelijker onderwijs door het afschaffen van de basisbeurs. De cijfers stellen inmiddels dat dit bedrag bij lange na niet is nagekomen. Instelling zouden in de jaren 2015-2017 naar eigen zeggen 860 miljoen extra hebben geïnvesteerd. Van de 860 miljoen die aan onderwijs besteed had moeten worden, is van slechts één derde duidelijk dat dit daadwerkelijk gebeurd is. Dat blijkt rapport van de Algemene Rekenkamer. Het gebrek aan investeringen raakt vooral de toegankelijkheid van het onderwijs, zo blijkt uit de analyse van de Inspectie van het Onderwijs en het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Verschillende beloftes en afspraken over investeringen zijn gemaakt, en geschonden. Studenten en docenten trekken aan het kortste eind. Dit is onacceptabel”.

De brandbrief – die ondertekent is door 38 organisaties en bewegingen – laat zien dat het tekort nijpend is. Als de minister niet structureel investeert in het onderwijs is deze niet toekomstbestendig blijkt uit het rapport van de Commissie Veerman. “De slotsom is dat studenten nu én geen basisbeurs én geen substantiële investeringen in hun onderwijs hebben”, aldus de ondertekenaars.

Voor veel studenten en docenten is de opening van het academisch jaar dan ook niet feestelijk. Zij verzetten zich tegen de bezuinigingen en de hoge werkdruk. Zij doen dit door het dragen van een rood vierkantje, het solidariteitssymbool tegen de roofbouw op het onderwijs. “De LSVb steunt WOinActie en wij moedigen iedereen aan zich hier achter te scharen, samen staan we sterk. Verandert er niets, dan wordt de geschiedenis van onderwijs, de geschiedenis van afbraak”, waarschuwt Hulzebos.

Lees hier de brandbrief aan minister Van Engelshoven (OCW)