Uit de rapportage van NOSop3 blijkt dat de gevolgen van het leenstelsel, of beter schuldenstelsel, levenslang voelbaar zijn. Veel afgestudeerden zullen door hun torenhoge studieschuld moeilijker een huis kunnen kopen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is verbijsterd. Volgens Geertje Hulzebos, voorzitter van de LSVb, is dit het zoveelste bewijs dat het schuldenstelsel aan alle kanten faalt.
“Door het schuldenstelsel zitten studenten een groot deel van hun leven opgezadeld met hoge afbetalingen. Naast de basisbeurs wordt hen nu ook zowat een eigen huis ontnomen. Het is tijd dat de politiek actie onderneemt: de basisbeurs moet terug en de rente mag niet verder opgeschroefd worden”.
Rente gaat omhoog en daarmee dus de schuld
Afgestudeerden zijn verplicht om hun studieschuld te vermelden bij het aanvragen van een hypotheek. Door het afschaffen van de basisbeurs moeten meer studenten lenen én méér lenen. Ook dreigt de rente op de studielening verhoogd te worden, waardoor de schuld nóg hoger wordt. Het kopen van een huis zal door deze extra maatregel haast onmogelijk worden.
“Afgestudeerden zijn voortaan schuldenaar. Een studie volgen lijkt beboet te worden in deze maatschappij”.
Toegankelijkheid verder in het nauw
Opnieuw worden minder bevoorrechte studenten het hardst geraakt. Deze studenten hebben minder spaargeld en moeten over het algemeen meer lenen. Zij komen daardoor nog moeilijker aan een huis áls ze gaan studeren. Tegelijkertijd blijkt uit de Monitor Beleidsmaatregelen dat de leenangst bij deze groep groter is. De drempel om te studeren wordt dus verhoogd, opnieuw. Hulzebos: “De teloorgang van de toegankelijkheid van het onderwijs heeft niet alleen effect op gelijke kansen, maar raakt nu ook direct aan de kans om aan een huis te komen”.
Deel dit bericht