Landelijke Studentenvakbond

Gaan universiteiten en hogescholen wel goed met hun geld om?

Nieuwsbericht - woensdag 04 juli 2018

Vandaag verscheen er een rapport van de Onderwijsraad waaruit blijkt dat het onduidelijk is waar universiteiten en hogescholen hun overheidsgeld aan besteden. Iedere instelling krijgt ieder jaar, afhankelijk van het aantal studenten, een flinke vergoeding van de overheid en een hoop collegegeld van studenten. Nu is gebleken dat hogescholen en universiteiten nog niet genoeg duidelijkheid verschaffen over hun bestedingen.

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt het belangrijk dat universiteiten en hogescholen transparant zijn over de besteding van hun geld. De school zou namelijk verantwoording af moeten leggen naar zowel de overheid als de studenten. Universiteiten en hogescholen verdelen hun geld vaak over faculteiten en opleidingen op een geheel andere manier en splitsen hun kostenposten niet uit. Een voorbeeld hiervan is personeelskosten. Deze kostenpost is vaak niet uitgesplitst, waardoor je niet kunt zien hoeveel van het geld naar docenten gaat en hoeveel daarvan naar de administratie of schoonmakers gaat.

Wat is de rol van studenten?

De medezeggenschap van een hogeschool of universiteit mag de begroting beoordelen. Doordat schoolbesturen niet open zijn over waar het geld heen gaat kan de medezeggenschap geen controle uitvoeren. LSVb-voorzitter Geertje Hulzebos: “Zeker in deze tijden van bezuinigingen moet iedere cent die er is ook daadwerkelijk goed besteed worden. Het is van cruciaal belang dat de medezeggenschap in staat wordt gesteld om hierop te controleren”.

Ben je benieuwd naar hoe transparant jouw hogeschool of universiteit is? Vaak zijn de begrotingen online te vinden. Ook het rapport van de Onderwijsraad is online beschikbaar.