Landelijke Studentenvakbond

Studenten voeren actie tegen bezuinigingen hoger onderwijs

Actie - dinsdag 22 mei 2018

Vandaag start de landelijke actieweek tegen de bezuinigingen op universiteiten. Met de actieweek verzetten studenten en docenten zich tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Deze acties ondersteunen het ultimatum dat actiegroep WO in Actie vandaag stuurde aan minister Van Engelshoven. Hierin staat dat op Prinsjesdag de zogeheten doelmatigheidskorting van € 183 miljoen van tafel moet zijn. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) ondersteunt de acties. Voorzitter van de LSVb Tariq Sewbaransingh: “Het kabinet doet ten onrechte alsof het onderwijs doelmatiger kan. In werkelijkheid lopen docenten al op hun tenen. Extra geld is dringend nodig.”

Acties door het hele land
De acties vinden plaats in studentensteden door het hele land. Dinsdagavond is in Amsterdam the ‘Night of Protest’. In Utrecht zijn studenten een petitie gestart tegen de bezuinigingen, die inmiddels al 1000 keer ondertekend is. In Nijmegen vindt een open discussie plaats over de bezuinigingen. In Wageningen worden stressballen aan studenten en docenten uitgedeeld, en in Groningen voerde studenten vorige week al actie tegen de werkdruk met een ludiek protest. Sewbaransingh: “Het feit dat de acties door het hele land plaats vinden, laat zien hoe breed het protest leeft. Overal verzetten studenten zich tegen het feit dat er al jarenlang geen cent bij komt voor het hoger onderwijs, en nu zelfs bezuinigd wordt.”

Ultimatum op de geplande bezuinigingen van tafel te krijgen
Er komen al jaren meer studenten, maar de overheidsfinanciering loopt niet in gelijke mate op. Daarnaast wil de regering de komende jaren 183 miljoen euro per jaar bezuinigen op het onderwijs. Dit is voor studenten en docenten de druppel. Daarom stuurde actiegroep WO in Actie vandaag een brief aan minister Van Engelshoven (OCW), waarin haar een ultimatum wordt gesteld. Uiterlijk in september moet de doelmatigheidskorting van tafel zijn. Als dit ultimatum niet wordt gehaald door kabinet Rutte-III volgt er vanaf 24 september een landelijke actieweek door het universitair personeel. Sewbaransingh: “De werkdruk op hogescholen en universiteiten is torenhoog, de maat is nu vol. De minister moet de problemen erkennen en over de brug komen.”