Landelijke Studentenvakbond

Kosten toelatingstoetsen afgeschaft

Persberichten - dinsdag 27 maart 2018

De Tweede Kamer heeft vandaag een einde aan kosten voor verplichte toelatingstoetsen bij studies gemaakt. Een meerderheid van de Kamer stemde in met een motie van D66, CDA, ChristenUnie en GroenLinks. Kosten voor toelatingstoetsen waren al verboden, maar universiteiten hielden zich structureel niet aan de wet. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is opgelucht dat aan deze praktijk nu een einde moet komen. “De kosten wierpen een drempel op voor studenten om aan een masterstudie te beginnen, terwijl dit wettelijk verboden was. We zijn blij dat dit nu echt moet stoppen.

De kosten die nu niet meer gevraagd mogen worden, zijn kosten voor standaardtoetsen zoals taaltoetsen. Studenten zijn voor veel studies verplicht de toetsen te maken om zich te mogen aanmelden. Daarvoor moeten ze honderden euro’s betalen aan commerciële bureaus. De toetsen kunnen meerdere keren gemaakt worden waardoor de kosten in totaal op kunnen lopen tot duizenden euro’s. “Dat betekent dat rijkere studenten ze net zo vaak kunnen maken tot ze gehaald zijn, terwijl armere studenten soms een andere master kiezen om de kosten te vermijden. Zo werken de toetsen kansenongelijkheid in de hand,” aldus Sewbaransingh.

De LSVb verwacht dat de selectiekosten per direct van de baan zijn. “Al jarenlang leggen universiteiten kosten voor toetsen als een GMAT of TOEFL onterecht bij studenten. Dat moet nu echt klaar zijn.” De bond roept studenten die nog wel kosten moeten betalen voor dergelijke toetsen op om zich te melden bij de studentenlijn van de LSVb.