Landelijke Studentenvakbond

Record aantal internationale studenten in Nederland

Persberichten - donderdag 08 maart 2018

Er studeren dit collegejaar 122.000 internationale studenten in Nederland. Het aantal internationale studenten is ten opzichte van 2016/2017 met 10.000 studenten gestegen. Dat blijkt uit een analyse van Nuffic dat vandaag is verschenen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is bezorgd. “Universiteiten doen er alles aan om zoveel mogelijk internationale studenten aan te trekken, maar houden geen rekening met de consequenties. We roepen de universiteiten op om een pas op de plaats te maken en hun strategie te doordenken”.

Bijna 90.000 van de 122.000 studenten volgen een volledige bachelor- of masterstudie. De rest komt voor een kortere periode, zoals een uitwisseling. Gemiddeld is 1 op de 8 studenten een internationale student.

Opleidingen zetten via verengelsing in op aantrekken internationale studenten
Steeds meer opleidingen worden in het Engels aangeboden en trekken daardoor meer internationale studenten aan. De LSVb vindt dat een zorgelijke trend. De studentenbond vindt dat een opleiding alleen in het Engels aangeboden hoort te worden als dat meerwaarde heeft, de toegankelijkheid geborgd is en er extra aandacht voor de kwaliteit is. Sewbaransingh: “We zien nu te vaak voorbeelden van opleidingen waarbij de kwaliteit van colleges achteruit gaat of Nederlandse studenten opeens met internationale studenten moeten concurreren voor een plek bij de vervolgopleiding. Dat mag niet de bedoeling zijn”.

Kamertekort een groot probleem voor internationale studenten
Afgelopen zomer hadden nieuwe internationale studenten een hoop problemen bij het vinden van een kamer. In verschillende studentensteden bleven internationale studenten noodgedwongen slapen in hotels, in airbnb’s en op campings. De sterk stijgende studentenaantallen maakt de kamernood een extra prangend probleem. “We willen dat internationale studenten positief terugkijken op hun studietijd in Nederland en niet met een valse start beginnen. We houden scherp in de gaten of universiteiten voldoende voorbereidingen treffen”.