Landelijke Studentenvakbond

Tweede Kamer: stop met het bindend studieadvies

Nieuwsbericht - dinsdag 06 februari 2018

Utrecht, 06 februari 2018 – Hugo (19) studeerde aan de lerarenopleiding Engels op de hogeschool. Al jaren was het zijn droom om docent Engels te worden. Toch zal hem dit niet lukken. Tijdens zijn eerste studiejaar moest hij erg wennen aan de zelfstandigheid die de overgang van de havo naar het hbo met zich meebracht.  Hoewel het gedurende zijn eerste studiejaar steeds beter ging, kreeg Hugo geen kans om te acclimatiseren. Hij haalde namelijk één vak te weinig. Daarom kreeg hij een negatief bindend studieadvies en werd hij weggestuurd van de opleiding.

Bij de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) krijgen we vele verhalen binnen van studenten zoals Hugo, die stoppen met hun opleiding vanwege een negatief bindend studieadvies. Niet omdat deze studenten dat zelf willen of omdat hun docenten dat beter lijkt, maar omdat ze enkele studiepunten te weinig hebben gehaald. Bij het toekennen van het bindend studieadvies mogen docenten enkel naar het aantal behaalde studiepunten kijken en niet naar motivatie, talent of inzet. Met het bindend studieadvies verdwijnt daarom de menselijke maat. Heb je één studiepunt te weinig? Dat kun je, extreme omstandigheden daargelaten, zonder pardon vertrekken.

Het gaat om studenten met een succesvol afgeronde vooropleiding, die soms ook nog een selectieprocedure doorlopen hebben. Deze studenten hebben daarmee bewezen het vereiste niveau voor de studie te hebben. Waarom wordt getalenteerde en gemotiveerde studenten dan toch op deze manier de deur gewezen? Dat komt omdat studenten die alle punten in één keer halen, het meest lucratief zijn voor hogescholen en universiteiten. Studenten die langer over hun studie doen dan de tijd die er voor staat, brengen geen geld meer in het laatje.

Het lijkt misschien voordelig om snel van dit soort studenten af te komen. Een bindend studieadvies bespaart de samenleving echter geenszins geld. De weggestuurde studenten beginnen het jaar erop namelijk over het algemeen aan een nieuwe studie. Op een andere hogeschool of universiteit doen ze dan het hele eerste jaar opnieuw. Een bindend studieadvies zorgt zodoende voor een enorme verspilling van tijd, geld en motivatie van zowel de student als de opleiding.

Vandaag stemt de Tweede Kamer over het afschaffen van het bindende karakter van het studieadvies. Wij adviseren de Kamerleden: laat studenten als Hugo weer hun droom volgen. Stop met het bindend studieadvies. Met de juiste begeleiding zijn studenten namelijk heel goed zelf in staat om de keuze te maken om hun studie al dan niet te vervolgen. Daar is geen keiharde verplichting die ‘advies’ heet voor nodig.