Landelijke Studentenvakbond

DUO schendt onze privacy

Nieuwsbericht - dinsdag 06 februari 2018

Utrecht, 06 februari 2018 РDe rechter heeft afgelopen maandag bepaald dat jouw reisgegevens gewoon mogen worden ingekeken. De Dienst Uitvoerend Onderwijs (DUO) kan deze gegevens opvragen bij Translink, de OV provider van studenten. Dit leidt tot een grote schending van onze privacy. DUO krijgt zo namelijk toegang tot alle reisgegevens van de student en dat is privé, daar dient de overheid dus vanaf te blijven. Al helemaal wanneer de student zelf niets heeft misdaan. 

Wanneer DUO jou verdenkt van het frauderen met het de uitwonende beurs. Als jij hebt opgegeven dat je uitwonend bent, maar eigenlijk nog bij je ouders woont heb jij namelijk recht op een hogere basisbeurs. De afgelopen jaren zijn de reisgegevens van 377 studenten opgevraagd voor deze controle. Daarvoor zijn zelfs de gegevens van duizenden studenten per jaar gecheckt. Nu het leenstelsel is ingevoerd kunnen studenten niet meer frauderen met de uitwonende beurs, omdat deze binnenkort niet meer bestaat. Het probleem verdwijnt dus vanzelf, maar de controles op studenten die recht hadden op de basisbeurs blijft nog voortbestaan. “Het is gewoonweg geen prettig idee dat DUO kijkt waar ik vandaag allemaal geweest ben” aldus Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).