Landelijke Studentenvakbond

Universiteiten en hogescholen breken belofte leenstelselgeld

Persberichten - donderdag 25 januari 2018

Universiteiten en hogescholen hebben waarschijnlijk honderden miljoenen euro’s minder geïnvesteerd in onderwijskwaliteit dan ze hebben toegezegd. Bovendien waren studenten niet voldoende betrokken bij de beslissing waar het geld aan besteed werd. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer dat vandaag verscheen. De universiteiten en hogescholen zouden het geld investeren vooruitlopend op de opbrengsten van het leenstelsel. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is verbijsterd: “De Rekenkamer laat zien dat het totaal onduidelijk is of de beloofde miljoenen geïnvesteerd zijn. Universiteiten en hogescholen moeten zich aan de afspraken houden.

De opbrengst van het leenstelsel komt pas vanaf dit jaar vrij om in onderwijskwaliteit te investeren. Studenten krijgen echter al vanaf 2015 geen basisbeurs meer. Om dit te compenseren, zouden universiteiten en hogescholen vanaf 2015 ten minste 600 miljoen euro voorinvesteren uit de eigen reserves. Studenten mochten meebeslissen over wat er met het geld gebeurt. Er blijkt echter maar 280 miljoen euro zeker geïnvesteerd te zijn. “Studenten die de afgelopen jaren zijn begonnen met studeren kregen geen basisbeurs, lopen de collegegeldkorting mis en hebben minder goed onderwijs gekregen dan hen beloofd is. Dat is enorm kwalijk”, aldus Sewbaransingh.

In 2015 concludeerde de LSVb al dat universiteiten en hogescholen te weinig investeerden. Hogescholen en universiteiten wilden toen op verzoek veelal geen duidelijkheid geven over de hoogte van de investeringen. Als ze dat wel wilden, bleek vaak dat al geplande investeringen gepresenteerd werden als nieuwe plannen. Sewbaransingh: “Wij zijn dan ook niet verrast over de uitkomst van het onderzoek. Er is nu echt verbetering nodig.

Inmiddels worden er afspraken gemaakt over wat er gebeurt met de opbrengsten van het leenstelsel. De studentenvakbond benadrukt dat de overheid moet leren van het vandaag verschenen rapport. Los van de intenties van onderwijsinstellingen, blijkt dat studenten niet voldoende kunnen meepraten als dit aan universiteiten en hogescholen gelaten wordt. Dit moet echt anders, vindt Tariq Sewbaransingh: “Studenten moeten straks echt meebepalen over wat er met het leenstelselgeld gebeurt.”