Landelijke Studentenvakbond

Leenstelsel zorgt definitief voor minder doorstuderende mbo’ers

Persberichten - woensdag 24 januari 2018

Het leenstelsel zorgt dat er minder mbo’ers doorstromen naar het hoger onderwijs. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag uitkwamen. De politiek deed de verminderde instroom voorheen af als een tijdelijk probleem dat zichzelf snel weer zou oplossen. In 2016 zou het aantal weer op het peil van 2012 moeten zijn, voor bekend werd dat het leenstelsel ingevoerd zou worden. Nu blijkt dat dit niet het geval is. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is niet verbaasd: “De politiek heeft de effecten van het leenstelsel altijd weggewuifd. Nu blijkt dat mbo’ers worden afgeschrikt door leenangst.”

Opvallend is dat vooral mbo’ers met ouders met middeninkomens minder vaak aan een vervolgstudie beginnen dan voor het leenstelsel. Dit bewijst het effect van het wegvallen van de basisbeurs. Studenten met ouders met lage inkomens krijgen namelijk nog een aanvullende beurs. De LSVb ziet dit als reden om de basisbeurs terug te brengen: “De cijfers laten zien dat een studiebeurs essentieel is voor de toegankelijkheid van het hoger onderwijs voor alle groepen. Zeker nu het goed gaat met de economie heeft de politiek alle reden om de basisbeurs terug te brengen,” aldus Sewbaransingh.