Landelijke Studentenvakbond

Stap vooruit in terugdringen kamertekort

Nieuwsbericht - dinsdag 12 december 2017

De Tweede Kamer heeft vanmiddag ingestemd met een motie die oproept tot een nieuw Landelijk Actieplan Studentenhuisvesting. Wij vinden dit erg goed nieuws! Het plan biedt namelijk een mooie basis om aan de slag te gaan met het terugdringen van het kamertekort in Nederland.

Het actieplan is een vervolg op een eerder plan voor meer kamers in Nederlandse studentensteden. Hogescholen en universiteiten zullen gezamenlijk optrekken met lokale partijen, zoals de gemeente en woningcorporaties. Wij denken dat deze samenwerking zal helpen voor meer aandacht voor het grote kamertekort en het bijbouwen van meer betaalbare studentenkamers.

Internationale studenten

Daarnaast hopen wij dat dit actieplan in het bijzonder kijkt naar de penibele situatie waarin veel internationale studenten verkeren. Wij horen verhalen van studenten die kamperen in tentjes of overnachten in auto’s omdat een kamer in steden als Amsterdam en Utrecht vrijwel onvindbaar is. Volgens ons moet er voor iedere student een kamer zijn die in zijn studiestad wil wonen. Hiervoor mag geen onderscheid bestaan tussen Nederlandse- of internationale studenten.

De motie van GroenLinks en SP konden rekenen op de steun van PvdA, CDA, 50Plus, ChristenUnie, D66, DENK, SGP en PvdD.