Landelijke Studentenvakbond

Sara (19) startte een petitie die maar liefst 64.000 keer is ondertekend!

dinsdag 05 december 2017

“Het lijkt soms dat de politiek voortdurend op zoek is naar oplossingen voor fouten die zij zelf hebben gemaakt.”

Dit zegt Sara van Dinther over haar petitie waarin zij vraagt om 1.000 euro korting op het collegegeld voor alle studenten die vanaf 2015 studeren. En zij niet alleen, bijna 64.000 mensen waren het met haar eens! Sara is negentien jaar en wil graag wiskundedocent worden. Studeert in Rotterdam en woont nog thuis, bij haar ouders. We spraken Sara over haar actie en vroegen haar wat zij tegen de politiek wil zeggen.

Hoi Sara. Hoe kwam jij op dit goede idee?
“Ik hoorde op het nieuws dat eerstejaars studenten vanaf volgend jaar 1000 euro minder collegegeld hoeven te betalen. Ik vond dat eerlijk gezegd best wel gek. De politiek schaft eerst de basisbeurs af, maar zien nu dat het leenstelsel niet goed werkt. Opeens bedenken ze dat nieuwe studenten minder collegegeld hoeven te betalen. Maar de studenten die afgelopen jaren hebben gestudeerd worden helemaal niet tegemoet gekomen. Dat vind ik best wel rommelig.”

En toen dacht je: ik weet wel een goede oplossing!
“Ja! Als de politiek blijft aanrommelen, bedenk ik zelf wel een oplossing. Toen ik in de metro naar huis zat, dacht ik na over een discussie die ik met mijn vader had over deze 1.000 euro. Toen kwam het woord petitie naar boven en dacht ik: “misschien moet ik dat echt gaan doen!” Na één nachtje slapen heb ik met mijn moeder een tekstje in elkaar geflanst en ben ik de petitie gaan delen.”

Blijkbaar ben je niet de enige die vindt dat die 1.000 euro oneerlijk is?
“Heel veel mensen waren het met mij eens. Volgens mij zijn het niet alleen studenten. Ik hoor van andere mensen dat zij mij begrijpen en met mij meeleven. Bijvoorbeeld mijn eigen broer, hij heeft wel een basisbeurs gehad.”

Zie je om je heen mensen die last hebben van het leenstelsel?
“Ik heb studiegenoten die maximaal moeten bijlenen. Anders komen zij niet rond. Ik zie dat die mensen in de knoop raken door al die schulden. Of dat zij niet mee uitgaan, omdat zij eerst dure schoolboeken moeten bestellen.”

Je wilt docent worden?
“Ja, ik kom uit een echte onderwijsfamilie. Sinds de eerste klas wist ik al dat ik ook iets met onderwijs wil doen. Eerst dacht ik dat ik juf wilde worden, maar toen ik puber werd, was ik heel benieuwd wat er allemaal gebeurde in mijn brein. Toen ik dat ging onderzoeken, wist ik zeker dat ik docent op de middelbare school wilde worden.”

Praat je ook met jouw leerlingen over studeren?
“Nee, dat doe ik nog niet. Volgens mij zijn ze in de onderbouw nog niet mee bezig. Wat ik gek vind, is dat studeren in Nederland gewoon heel erg duur is. Onderwijs is zo belangrijk, zonder goed onderwijs kun je geen goed leven opbouwen. Daarom snap ik niet waar die korting op het collegegeld ineens vandaan komt. De politiek bedenkt plannen en van sommige plannen hebben wij heel erg veel last. Daarom vind ik een tegemoetkoming heel erg eerlijk.”

Maar 1.000 euro op je bankrekening, dat wil toch iedereen wel?!
“Er waren inderdaad ook mensen die reageerden met ‘Jullie willen gewoon 1.000 euro. Iedereen wil wel geld van de overheid’. Die 1.000 euro hoeft niet op de bankrekening van studenten. Het kan ook aangeboden worden in de vorm van onderwijs, zodat je het geld direct kunt investeren in jezelf. Studenten moeten er niet mee op vakantie gaan, dat is niet de bedoeling.”

Vandaag mag jij jouw petitie aanbieden aan de politiek, vind je dat spannend?
“Het is wel een beetje spannend. In groep acht ben ik eens in de Tweede Kamer geweest maar daarna nooit meer. Gelukkig ben ik goed voorbereid: mijn is speech al af. Daarin pleit ik voor een tegemoetkoming voor de studenten die vanaf 2015 studeren.”

Dankjewel, Sara!