Landelijke Studentenvakbond

64.000 studenten eisen halvering collegegeld

Persberichten - dinsdag 05 december 2017
Studenten die sinds de invoering van het leenstelsel zijn gaan studeren, moeten korting krijgen op hun collegegeld. Studenten overhandigden vanmiddag een petitie met die boodschap aan de Tweede Kamer. De petitie heeft steun van bijna 64.000 studenten. Initiatiefnemer van de petitie is Sara van Dinther, tweedejaars student docent wiskunde aan de Hogeschool van Rotterdam. “Ik wil een eerlijke behandeling voor alle studenten. Daarom moet het kabinet het collegegeld ook halveren voor studenten die in 2015, 2016 en 2017 begonnen zijn” aldus van Dinther.

Morgen bespreekt de Tweede Kamer de onderwijsbegroting. Daarin stelt het kabinet voor om vanaf volgend jaar het collegegeld te halveren voor eerstejaars studenten. Dit doet het kabinet om meer studenten te motiveren om aan een studie te beginnen. Sinds de invoering van het leenstelsel groeit het aantal nieuwe studenten namelijk minder hard.

De groep waarover Van Dinther spreekt vist op meerdere manieren achter het net. Ze kregen als eerste te maken met het leenstelsel, ervaren het minste van de beloofde kwaliteitsverbetering en moeten straks mogelijk een hogere rente op studieschulden betalen. Als klap op de vuurpijl krijgt deze groep studenten geen collegegeldhalvering. Sara van Dinther: “Het minste wat wij van de politiek mogen verwachten is 1000 euro korting op het collegegeld. Dit zorgt voor een eerlijke behandeling van alle studenten.

De Landelijke Studentenvakbond steunt de petitie. De studentenbond herkent dat het nieuwe kabinet veel te weinig doet om drempels weg te nemen om te gaan studeren. Ook maakt de studentenbond zich zorgen over de aangekondigde bezuinigingen in het hoger onderwijs. LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh: “Het enige wat dit kabinet voor deze groep doet, is de rente op hun studielening verhogen. De politiek moet in plaats daarvan zorgen dat ook deze groep profiteert van de collegegeldverlaging.”

Klik hier voor meer informatie over of contact met de LSVb.