Landelijke Studentenvakbond

Sancties tegen huisjesmelkers dringend nodig

Persberichten - dinsdag 14 november 2017

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt de oproep die wethouders van studentensteden vandaag doen om meer sancties tegen huisjesmelkers te creëren. De wethouders van tien grote studentensteden doen deze oproep aan minister Kasja Ollongren van Wonen. De wethouders signaleren dat huisjesmelkers misbruik maken van het grote kamertekort. Ze willen daarom de mogelijkheid om een dwangsom op te leggen en boetes uit te delen aan huisjesmelkers. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb, is blij met de oproep: “Wij zijn blij dat de wethouders het probleem erkennen en wij steunen hen dan ook in hun oproep. Wij verwachten van de nieuwe minister dat ze maatregelen neemt om deze uitbuiting te stoppen.” 

Geen sancties
De bond wijt de problematiek aan het ontbreken van sancties. Als een huiseigenaar zich niet aan de regels houdt, is de enige consequentie dat diegene de huur moet verlagen. Zelfs bij herhaaldelijke overtreding kunnen gemeenten nu geen boetes of dwangsom opleggen. Zo is er geen enkele motivatie voor huisjesmelkers om zich aan de regels te houden. Studenten kunnen zelf ook niks beginnen, want vanwege het kamertekort geldt dat een huisbaas voor diens bewoner tien andere studenten kan kiezen. Tariq Sewbaransingh: “Als een huisbaas tien euro van je steelt, krijgt diegene een boete. Als je huisbaas je echter voor honderden euro’s per jaar afzet, is dat niet het geval. Dit is absurd en moet vlug rechtgetrokken worden.”

Te hoge huur
Er zijn regels voor de maximale huur die huiseigenaren mogen vragen. Veel huisbazen houden zich echter niet aan deze regels. De LSVb krijgt dagelijks meldingen van studenten die te veel huur betalen voor hun kamer of die te maken krijgen met intimidatie. De meest recente schatting van de bond is dat studenten bij huisjesmelkers gemiddeld bijna 100 euro per maand te veel betalen. Voor een stad als Amsterdam gaat het zelfs om een bedrag van 160 euro per maand. “Vanwege het kamertekort hebben studenten geen andere keus dan de torenhoge bedragen neer te leggen. Als je dit bedrag echter niet kunt betalen, kun je niet in die stad gaan studeren. Dat werkt ongelijkheid in de hand,” aldus Tariq Sewbaransingh.

Betaal niet te veel huur! Check het snel op Check Je Kamer.nl!