Landelijke Studentenvakbond

LSVb steunt oproep CDJA tot terugbrengen basisbeurs

dinsdag 17 oktober 2017

De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) steunt het CDJA in de oproep om de basisbeurs terug te brengen. Net als de jongeren van het CDA hoopt de LSVb dat het CDA-congres ervoor kan zorgen dat de coalitiepartijen opnieuw over de basisbeurs gaan praten. Vicevoorzitter van de LSVb Pieter ten Broeke: “Al onze hoop was erop gevestigd dat de nieuwe coalitiepartijen de basisbeurs terug zouden brengen, maar dat bleef vooralsnog uit. Wij zijn erg blij dat de CDA-jongeren de moederpartij oproepen om deze fout goed te maken.”

Sinds de invoering van het leenstelsel wijzen verschillende onderzoeken uit dat minder studenten zijn gaan studeren. Het gaat dan met name om specifieke groepen, zoals studenten van wie de ouders niet veel verdienen. De gemiddelde studieschuld neemt bovendien naar verwachting als gevolg van het leenstelsel toe tot meer dan 20.000 euro. De LSVb vindt het kwalijk dat studenten zich zo diep in de schulden moeten steken om een studie te kunnen volgen. Tijdens de formatie lekte het nieuws dat de terugkeer van de basisbeurs serieuze kans van slagen had. De bond verwachtte veel van het regeerakkoord, maar kwam van een koude kermis thuis. “De coalitiepartijen lieten de kans liggen om de basisbeurs terug te brengen, en verhoogden niet eens de aanvullende beurs,” aldus Ten Broeke, die spreekt van een gemiste kans.

De LSVb benadrukt dat de coalitiepartijen per saldo op de lange termijn geen cent investeren in het hoger onderwijs. Het nieuwe kabinet steekt weliswaar 180 miljoen in het halveren van het collegegeld voor eerstejaars studenten, maar haalt op termijn een hoger bedrag bij studenten weg door de rente op studieleningen te verhogen. Bovendien neemt halvering van het collegegeld niet de leenangst weg, die veel studenten ervan weerhoudt om aan een studie te beginnen. Ten Broeke: “Het kabinet stelt in het regeerakkoord de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs te willen bestrijden. Daarvoor is echt de terugkeer van de basisbeurs nodig.”