Landelijke Studentenvakbond

Petitie tegen sigaar uit eigen doos al meer dan 2000 keer ondertekend

vrijdag 13 oktober 2017

De nieuwe coalitie halveert het collegegeld voor eerstejaarsstudenten ter waarde van bijna 200 miljoen euro. Tegelijkertijd verhoogt het de rente op studieleningen, dat op termijn ruim 200 miljoen euro oplevert. Dat bleek uit het dinsdag gepresenteerde regeerakkoord.  De coalitie investeert dus geen cent in de toegankelijkheid van het hoger onderwijs. Een petitie die vraagt om deze investeringen wel te doen, is inmiddels meer dan 2000 keer ondertekend. Vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond Pieter ten Broeke: “Het onderwerp leeft enorm onder studenten. De 2000 ondertekeningen die de petitie in nog geen dag heeft opgebracht bevestigen dit.”

Het Hoger Onderwijs Persbureau en studie-kosten.nl rekenden vandaag uit dat studenten die meer dan 16.500 euro lenen erop achteruit gaan. In totaal betalen zij namelijk meer dan 1000 euro aan rente terug. De Landelijke Studentenvakbond vindt deze maatregel onbegrijpelijk, omdat studenten die veel lenen vaak juist degenen zijn met minder rijke ouders. Pieter ten Broeke: “In het regeerakkoord stelt de coalitie dat het de kansenongelijkheid in het hoger onderwijs wil bestrijden. Met deze maatregel doet ze het tegenovergestelde.”

De bond roept studenten op om de petitie massaal te ondertekenen. De petitie vraagt om verlaging van het collegegeld voor iedere student, ook studenten die nu al studeren en ook ouderejaars. Dat zou volgens de bond een echte investering zijn in plaats van de voorgestelde broekzak-vestzak maatregel. Met een algehele halvering wordt bovendien voorkomen dat de groep studenten die tussen 2015 en 2017 begonnen is tussen wal en schip valt. Ten Broeke: “Van deze groep krijgen we de meeste verontwaardigde reacties.”