Landelijke Studentenvakbond

Politiek breekt haar belofte: het leenstelsel blijft

Persberichten - dinsdag 10 oktober 2017

10 oktober 2017 – De basisbeurs komt niet terug. Dat blijkt uit het regeerakkoord dat vandaag gepresenteerd is. Hiermee breken CDA en ChristenUnie hun eerdere verkiezingsbelofte over de terugkeer van de basisbeurs. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) is diep teleurgesteld. Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb: “Ik kan me voorstellen dat studenten die op deze partijen gestemd hebben zich bekocht voelen.”

Gebroken verkiezingsbelofte
Uit alle onderzoeken blijkt dat er sinds de invoering van het leenstelsel minder studenten zijn gaan studeren vanwege leenangst. Met CDA en ChristenUnie in de nieuwe coalitie was de hoop gevestigd op de terugkeer van de basisbeurs. Deze terugkeer blijft echter uit en de nieuwe coalitie verhoogt niet eens de aanvullende beurs.  “De nieuwe coalitie laat de kans liggen om de schade die is aangericht door het leenstelsel herstellen. Het wordt zelfs erger: de rente op studieleningen gaat namelijk omhoog,” aldus Sewbaransingh.

Geen basisbeurs, maar korting
Het collegegeld wordt wel gehalveerd voor eerstejaars studenten. Deze halvering zal volgens de bond geen enkel effect hebben. Sewbaransingh wijst op onderzoek van het Centraal Planbureau. Hieruit blijkt dat een eenmalige verlaging van duizend euro niet zorgt dat meer mensen durven te gaan studeren. “Het betreft dus een puur symbolische maatregel. Er is veel meer nodig om de schade van het leenstelsel te herstellen.”

Studenten zijn het kind van de rekening
Studenten die in 2015, 2016 en 2017 zijn begonnen met studeren, zijn extra de pineut. Zij hebben nooit een basisbeurs gekregen, niet kunnen profiteren van de investeringen in de onderwijskwaliteit en hebben daarnaast nooit de 1000 euro ‘korting’ gekregen. “Deze groep studenten heeft alleen maar moeten inleveren. Ik kan me voorstellen dat zij zich in de kou gezet voelen door de politiek,” aldus Sewbaransingh.