Landelijke Studentenvakbond

Studentenvakbond luidt de noodklok: laat internationale studenten niet op straat staan

Persberichten - woensdag 06 september 2017

5 september 2017 – Honderden internationale studenten hebben nog steeds geen woonruimte terwijl het collegejaar al begonnen is. Noodgedwongen slapen zij in hostels, op campings of zelfs in auto’s. Een deel breekt voortijdig de studie af. “Universiteiten hebben de studenten die nu op straat staan actief geworven. Zij moeten snel hun verantwoordelijkheid nemen door een oplossing te organiseren” aldus Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de LSVb.

Vorige maand heeft de LSVb samen met de Erasmus Student Network (ESN) de Housing Hotline opgericht. De laatste anderhalve week komen via het meldpunt en via Facebook veel schrijdende verhalen binnen. De verhalen lijken uitzonderlijk, maar doen zich in de grote studentensteden veelvuldig voor. “Veel studenten zijn, net zoals hun Nederlandse studiegenoten, maanden op zoek naar een kamer.” stelt Tariq Sewbaransingh. “Een Britse student sliep zelfs al maanden hier op banken zodat hij kon hospiteren. Uiteindelijk besloot hij zich uit te schrijven bij de universiteit en terug te gaan naar huis, nadat hij na vier maanden nog geen kamer had gevonden.”

De studentenvakbond verlangt naast korte termijn oplossingen ook oplossingen op de lange termijn. Zo zouden gemeentes, universiteiten en woningcorporaties meer samen moeten werken om de kamernood te verhelpen. Ook kunnen universiteiten een actieve rol in huisvesting kunnen spelen. Mochten de kamernood aanblijven, dan zouden internationale studenten erdoor geholpen zijn als zij niet meer actief benaderd worden om in Nederland te komen studeren.

Vandaag organiseert een samenwerkingsverband van studentenorganisaties in Utrecht een ludieke actie. Met de opening van The Student Camping laten zij zien hoe schrijnend de woonsituatie van internationale studenten is. De boodschap is dat studenten actief worden geworven om hier te komen studeren maar nergens kunnen wonen. Hierdoor slapen studenten noodgedwongen op een camping of keren zij zelfs weer terug naar huis.