Landelijke Studentenvakbond

LSVb spreekt zich uit tegen maatschappelijke dienstplicht

woensdag 06 september 2017

Utrecht, 6 september 2017 – De Landelijke Studentenvakbond sprak zich vandaag in het programma Nieuws & Co op NPO Radio 1 uit als tegenstander van een maatschappelijke dienstplicht. Jongeren zouden volgens dit plan, dat uitlekte van de formatietafel, zes maanden verplicht moeten werken bij defensie, politie of een andere maatschappelijke organisatie. De LSVb vindt dit een belachelijk plan. “Het plan belemmert studenten in hun vrijheid om hun eigen keuze te maken over studie en toekomst. Bovendien zien we niet voor welk probleem dit een oplossing biedt,” aldus Pieter ten Broeke, vicevoorzitter van de LSVb.

Veel studenten willen vrijwilligerswerk doen, maar krijgen hiervoor volgens de bond de ruimte niet door toenemende studiedruk. Studenten zouden ┬áhier volgens de LSVb meer toe gefaciliteerd kunnen worden. Dan kan bijvoorbeeld door studenten hier meer gelegenheid toe te geven naast hun studie. Ten Broeke: “Rendement denken en prestatiedruk zorgen dat studenten veel minder tijd hebben om zich in te zetten voor hun omgeving.” Hij wijst op het experiment flexstuderen, dat dit collegejaar van start gegaan, dat wel ruimte biedt voor studenten om naast hun studie actief te zijn.

Verder is de invoering van de dienstplicht een teleurstelling voor de student die voor de terugkeer van de basisbeurs gestemd heeft. Het CDA en de ChristenUnie beloofden eerder de basisbeurs terug te brengen. Nu het puntje bij paaltje komt, dreigen studenten verplicht een halfjaar te moeten gaan werken voor de overheid voor een korting op de studieschuld. “Ik kan me voorstellen dat studenten zich door deze maatregel bekocht voelen,” aldus Ten Broeke.

Het programma Nieuws & Co van 6 september is hier terug te luisteren.