Landelijke Studentenvakbond

LSVb en ISO luiden noodklok over hoger onderwijs

Nieuwsbericht - maandag 10 april 2017

UTRECHT, 10 april 2017 – De investeringen afkomstig uit de afschaffing van de basisbeurs leiden per saldo niet tot een investering in het hoger onderwijs. Dat betekent dat een belofte aan studenten op het punt staat te worden gebroken. Het geld per student gaat aankomende jaren alleen maar verder afnemen. Daarom luiden studentenorganisaties ISO en LSVb vandaag de noodklok en sturen zij, namens heel studerend Nederland, een brandbrief aan de formerende partijen. Voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout: ‘Elke keer weer wordt er bezuinigd op studenten: van de verhoging van het collegegeld tot de afschaffing van de basisbeurs. Het is schandalig dat studenten niks terugkrijgen voor deze offers.’

De studenten baseren bun brief op cijfers uit de meerjarenbegrotingen van het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW) en Economische Zaken (EZ). Daaruit blijkt dat zelfs in het meest positieve scenario de bijdrage van het Rijk per universiteitsstudent gaat dalen. In het jaar 2000 was deze bijdrage €19.900 per student per jaar, in 2025 is daar slechts €14.300 van over. Voor hogescholen is de daling iets minder sterk, maar ook wel degelijk aanwezig. Zij gaan er ook aantoonbaar de aankomende jaren niet op vooruit. ISO-Voorzitter Jan Sinnige: ‘We voelen ons belazerd. Er was ons een investering beloofd en nu staan studenten, wederom, met lege handen.’

Kom niet aan ons basisbeursgeld

Er is zelfs een nog zwarter scenario mogelijk. Als de formerende partijen besluiten de investeringen uit de basisbeurs helemaal weg te strepen, zakt de bijdrage helemaal in. De studenten schrijven in de brandbrief: ‘Nederland wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. We moeten tot de top van de kenniseconomieën behoren, we moeten Nobelprijswinnaars voortbrengen, internationaal het beste studenttalent aantrekken, en ga zo maar verder. Daarmee vergeet de politiek dat al deze verlangens investeringen vereisen. Die blijven uit.’

Daarom benadrukken de studenten in de brief dat het basisbeursgeld in het hoger onderwijs moet blijven én dat extra investeringen nodig zijn. De brief is medeondertekend door allerlei studentenorganisaties, van de koepel van studentenverenigingen tot StudentenSport Nederland. Sinnige: ‘volledig studerend Nederland staat achter deze boodschap. Het moet nu afgelopen zijn. Na jaren van bezuinigingen, mogen wij niet nog een keer klappen krijgen.’

Actie tegen verdere bezuinigingen

De Landelijke Studentenvakbond organiseert, met steun van het ISO, dinsdag 11 april een grote actie om de formateurs deze boodschap nog eens onder de neus te drukken. Ze openen een museum van onderwijsbezuinigingen aan de Hofvijver in Den Haag. Alle bezuinigen die de afgelopen jaren in het onderwijs hebben plaatsgevonden, worden in beeld gebracht. Berkhout: ‘Ik hoop dat we over 10 jaar het investeringenmuseum kunnen openen. En hopelijk is die groter dan het museum van aanstaande dinsdag.’