Landelijke Studentenvakbond

Flexstuderen – wat betekent dit voor jou?

Nieuwsbericht - donderdag 02 maart 2017

Utrecht, 2 maart 2017 – Vanaf 1 september 2017 zal het aan sommige universiteiten en hogescholen mogelijk zijn om te ‘flexstuderen’. Met dit experiment krijgen studenten de mogelijkheid om per studiepunt te betalen in plaats van het volledige collegegeld. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb), initiatiefnemer van het experiment flexstuderen, is verheugd over deze ontwikkeling. Voorzitter Jarmo Berkhout: “Hierdoor wordt het voor studenten gemakkelijker en betaalbaarder om dingen naast hun studie te doen.”

De LSVb vindt het belangrijk dat studenten de mogelijkheid hebben om zich optimaal te ontwikkelen, tijdens en naast hun studie. Het experiment flexstuderen geeft voltijdstudent aan hogescholen of universiteiten de mogelijkheid om alleen collegegeld te betalen voor de vakken die hij of zij van plan is te gaan volgen. Normaliter betaal je voor een volledig studiejaar, óók als je door omstandigheden minder vakken kunt volgen. Het experiment is dus interessant voor studenten die vanwege bijvoorbeeld een bestuursjaar of zorgtaken (tijdelijk) minder vakken kunnen of willen volgen. Flexstuderen biedt studenten op deze manier de mogelijkheid om zelf het tempo van je studie te bepalen, zonder daar financieel nadeel aan te ondervinden.

Het experiment flexstuderen zal beginnen per 1 september 2017 en duurt tot 1 september 2023. De Hogeschool Utrecht, Tilburg University en de Universiteit van Amsterdam hebben zich aangemeld voor het experiment. Meer informatie vind je HIER.