Landelijke Studentenvakbond

Studenten verheugd om raadsmotie studentenhotel

Persberichten - vrijdag 17 februari 2017

Leiden, 17 februari 2017 – Studentenorganisaties zijn tevreden over de motie waarin staat dat studentenhotels zich in Leiden aan het huurrecht moeten houden. De Leidse gemeenteraad nam de motie donderdag met grote meerderheid aan. Aanleiding was het voornemen van de Universiteit Leiden om een studentenhotel te openen, als onderdeel van een plan voor het Leiden Bio Science Park. Monica de Paus, voorzitter van de Leidse Studentenbelangenorganisatie (LSBo), is blij met de motie: “Alle bewoners verdienen huurrecht, ook studenten die hier tijdelijk wonen. De gemeente laat met deze motie zien de rechten van studenten serieus te nemen.”

Een studentenhotel is een plaats waar studenten meestal een  half jaar tot een jaar wonen. De studenten staan ingeschreven bij de gemeente en krijgen een gemeubileerde kamer en diverse diensten aangeboden. In andere gemeenten gebeurt dit zonder dat de studenten huurrecht genieten. De prijzen kunnen daardoor oplopen tot 1250 euro per maand voor een kamer van 19 vierkante meter. Gedwongen door kamernood kiezen studenten toch vaak voor deze studentenhotels. De Leidse gemeenteraad heeft nu aangegeven dat zo’n hotel er in Leiden alleen mag komen als deze huurcontracten aanbiedt aan studenten die er langere tijd verblijven.

Desi Gielkens, bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), hoopt dat Leiden een voorbeeld kan zijn voor andere gemeenten: “Kamernood mag geen excuus zijn om van huurrecht af te wijken. Huurrecht is een recht, en geen optie. Wij zijn verheugd dat de gemeente dit erkent.” De Leidse motie is mede ondertekend door de ChristenUnie, de PvdA, het CDA, D66, GroenLinks, de SP en Leefbaar Leiden.