Landelijke Studentenvakbond

Referendum UvA: overgrote meerderheid studenten wil meer democratie

Nieuwsbericht - donderdag 12 januari 2017

Vandaag zijn de eerste resultaten van het UvA-referendum bekendgemaakt. De belangrijkste conclusie daarvan: vrijwel alle studenten die gestemd hebben (90 procent) willen meer inspraak en een democratische universiteit. Dit is een grote opsteker voor de voorstanders van hervormingen van het bestuur. Studenten en medewerkers moeten meer te zeggen krijgen over hun onderwijs en de mate van top-downmanagement wordt beperkt. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de ASVA Studentenunie zijn dan ook tevreden met het resultaat en roepen het bestuur van de UvA op de uitkomsten zo snel en zorgvuldig mogelijk in te voeren. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: “Dit is een grote overwinning voor de studenten en docenten die gestreden hebben vóór meer inspraak en tegen het rendementsdenken.” Henriëtte Hoogervorst, voorzitter van ASVA: “De stem van de studenten is luid en duidelijk: de overgrote meerderheid wil verandering. Het universiteitsbestuur kan en mag dit niet negeren.

De commissie voor democratisering, die het referendum heeft georganiseerd, publiceert vandaag de eerste resultaten. Daaruit blijkt dat zowel studenten en docenten positief tegenover democratisering staan. Ook het invoeren van een senaat en een lijst met academische kernwaarden kunnen bij een grote meerderheid op instemming rekenen. Studenten zijn gemiddeld progressiever dan werknemers, en van de werknemers zijn de docenten progressiever dan ondersteunend personeel. Eind deze maand komt de commissie met de definitieve resultaten en de onderliggende gegevens.