Landelijke Studentenvakbond

Debat over The Student Hotel: probleem of oplossing?

Persberichten - woensdag 11 januari 2017

Utrecht, 11 januari 2017 – De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en The Student Hotel organiseren komende maandag 16 januari een debat over de wenselijkheid van Student Hotels. In veel studentensteden is er een groot gebrek aan betaalbare kamers, en ook voor internationale studenten is het moeilijk om snel en voor korte tijd een kamer te vinden. The Student Hotel springt in dit gat door luxueuze huisvesting voor een hoog maandbedrag aan te bieden. De LSVb ziet hier echter grote risico’s voor het huurrecht en de woningmarkt. Daarom kruisen beide partijen voor het eerst in het openbaar de degens. Het debat begint om 19:30 in de Crea in Amsterdam en is openbaar toegankelijk. Jarmo Berkhout, voorzitter van de LSVb: “We moeten een publiek debat voeren over de voor- en nadelen van Student Hotels. Een groter aanbod van kamers is natuurlijk toe te juichen, maar de losse omgang met het huurrecht mag geen glijdende schaal worden.” 

The Student Hotel beweert dat het een nuttige aanvulling op de reguliere studentenhuisvesting vormt, terwijl studentenorganisaties menen dat The Student Hotel illegaal opereert omdat het zich niet aan het huurrecht houdt. Minister Blok van Wonen heeft de beslissing hierover bij de rechter en de lokale politiek gelegd. Om de maatschappelijke wenselijkheid te bediscussiëren organiseren de partijen nu het debat. Weegt het kameraanbod op tegen de uitholling van het huurrecht? Is het acceptabel dat The Student Hotel hoge prijzen vraagt als daar vraag naar is? Zijn internationale studenten gebaat bij deze vorm van huisvesting of juist niet? Naast de LSVb en The Student Hotel nemen Vastgoed Belang, Kences en de gemeente Amsterdam deel aan het debat. Het debat wordt geleid door Pieter Gerrit Kroeger, voormalig hoofdredacteur van Science Guide.

Alle geïnteresseerden zijn van harte welkom om het debat bij te wonen. Zeker zijn van een plek kan door dit formulier in te vullen. Vanaf 19:00 uur is de inloop in de Crea aan de Nieuwe Achtergracht 170 te Amsterdam. Het debat duurt van 19:30 tot 21:00. Na afloop is er de gelegenheid om tijdens de borrel met de debatterende partijen in gesprek te gaan.