Landelijke Studentenvakbond

Landelijke Studentenvakbond komt met meldpunt voor problemen met huurtoeslag

Nieuwsbericht - dinsdag 25 oktober 2016

Op 1 juli 2013 is de wet Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) aangescherpt. Dit betekent o.a. dat onzelfstandige woningen, zoals studentenkamers, niet meer in aanmerking komen voor individuele huisnummers. Een studentenkamer die voorheen nummer 2D had, wordt voortaan geregistreerd op nummer 2. Voor 1 januari 2017 moet dit allemaal geregeld zijn.

Dit kan echter grote gevolgen hebben voor je toeslagen. Door bewoners van een onzelfstandige woonruimte samen te voegen tot een grote eenheid met één adres, kunnen bij Belastingdienst/Toeslagen onterechte huishoudsamenstellingen ontstaan. Voor o.a. huurtoeslag is het belangrijk dat het inkomen van je huis niet te hoog is. Met het inkomen van je huisgenoten geregistreerd op hetzelfde adres als jouw adres, kan het lijken alsof je te veel verdient om in aanmerking te komen voor huurtoeslag.

Belastingdienst/Toeslagen is bezig de adreswijzigingen in de eigen systemen goed te markeren, om zo onterecht samenvoegen van huishoudens te voorkomen. Met deze subadministratie ziet Belastingdienst/Toeslagen wie in welke woonruimte woont, en of de woonruimte recht geeft op huurtoeslag.

De LSVb is samen met Kences, de koepel van huisvestingscorporaties, en de Belastingdienst in gesprek gegaan over de praktische problemen die studenten ondervinden bij het verdwijnen van hun onzelfstandige adres. Door deze aanpak heeft de Belastingdienst een lijst met antwoorden op de meest voorkomende vragen kunnen samenstellen, die je hier kunt vinden. Kences, LSVb en de Belastingdienst blijven met elkaar in gesprek om de ontstane problemen zo goed mogelijk op te lossen. Ook is een meldpunt opgericht. Ondervind je na het lezen van de Q&A en het praten met je verhuurder nog problemen? Dan kun je mailen naar bagregistratie@lsvb.nl