Landelijke Studentenvakbond

LSVb lanceert meldpunt selectie

Persberichten - woensdag 12 oktober 2016

Utrecht, 12 oktober 2016 – De LSVb start vandaag een meldpunt over de nieuwe selectieprocedures. Studenten kunnen met hun klachten terecht op www.lsvb.nl/meldpunt-selectie. Vanaf aanstaand collegejaar zal er namelijk binnen het hoger onderwijs geen loting meer plaatsvinden, maar selectie. Dit gaat gepaard met nieuwe procedures die vaak onduidelijk zijn. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), Jarmo Berkhout: “Voor eerlijke kansen bij selectie in het hoger onderwijs is het belangrijk dat studenten weten wat ze kunnen verwachten bij selectieprocedures en dat ze ergens terecht kunnen met hun klachten”.

De nieuwe selectieprocedures brengen behoorlijk wat veranderingen met zich mee. Zo is bijvoorbeeld vanaf dit jaar de aanmelddeadline voor opleidingen met selectie vervroegd naar 15 januari. Daarnaast moeten universiteiten en hogescholen nu verplicht naar twee verschillende criteria kijken bij het toelaten van studenten. Het is dus niet langer mogelijk om alleen naar de cijfers van de student te kijken, criteria zoals motivatie moeten vanaf komend jaar ook meegenomen worden. Om studenten over deze wijzigingen te informeren heeft de LSVb afgelopen week gezamenlijk met het ISO, het JOB en het LAKS een informatiepakket naar alle middelbare scholen en mbo-scholen gestuurd. Berkhout: “Het is belangrijk dat studenten precies weten waar ze aan toe zijn voordat ze een selectieprocedure instappen, anders komen ze alleen maar voor nare verrassingen te staan”.

Om studenten met klachten te kunnen helpen opent de LSVb het meldpunt. Hier kunnen ze klachten kwijt over universiteiten en hogescholen die de nieuwe regels omtrent selectieprocedures niet navolgen. Ook kunnen studenten hier klachten kwijt indien universiteiten en hogescholen onvoldoende of onjuist voorlichten over hoe hun selectieprocedures eruit zien. De LSVb hoopt zo in kaart te krijgen hoe het eerste jaar zonder loting maar met selectie verloopt binnen het hoger onderwijs.