Landelijke Studentenvakbond

Nieuwe woningen onbetaalbaar voor studenten in Amsterdam en Utrecht

Persberichten - vrijdag 23 september 2016

Utrecht/Amsterdam – 23 september 2016. De Utrechtse studentenbond VIDIUS, de Amsterdamse studentenbond ASVA en de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreken hun zorgen uit over een wetswijziging betreffende het woningwaarderingsstelsel. De regering bevestigde deze week In de rijksbegroting dat het puntenstelsel voor zelfstandige woonruimtes in Amsterdam en Utrecht gewijzigd wordt. Hierdoor is het mogelijk om veel meer huur te vragen voor deze woonruimtes, waardoor ze onbetaalbaar worden voor studenten.

Als resultaat van de wetswijziging, die per 1 oktober 2016 ingaat, kan er meer huur gevraagd worden voor nieuw gebouwde zelfstandige woonruimtes die kleiner zijn dan 40 m². Dit heeft grote gevolgen voor studenten. Henriette Hoogervorst, voorzitter van ASVA: “In Utrecht en Amsterdam wonen duizenden studenten in zelfstandige woonruimtes. Nieuwe zelfstandige woningen kunnen met deze wijziging nu tot wel 150 euro per maand duurder worden, en daarmee onbetaalbaar voor de gemiddelde student.”

De maatregel maakt het voor investeerders bovendien veel aantrekkelijker om zelfstandige woonruimte aan te bieden, in plaats van de onzelfstandige kamers waar studenten om staan te springen. VIDIUS-voorzitter Thomas van Gemert: “In Utrecht worden de komende jaren een aantal bouwprojecten opgeleverd die oorspronkelijk bedoeld waren voor studenten. De wetswijziging maakt deze woningen onbetaalbaar voor studenten. De druk op de toch al krappe woningmarkt neemt zo alleen maar toe.”

De bonden zien ook negatieve gevolgen voor de doorstroom van studenten naar nieuwe woonruimtes. Studenten die nu onzelfstandig wonen willen na verloop van tijd doorstromen naar een zelfstandige woonruimte. Door de verhoogde huren zullen veel studenten besluiten langer in hun kamer te blijven wonen. Daardoor komt die kamer niet beschikbaar voor een nieuwe student. LSVb-voorzitter Jarmo Berkhout: “Minister Blok wil met deze maatregel de doorstroom in de woningmarkt bevorderen, maar dat geldt op deze manier alleen voor mensen met een hoog inkomen. Studenten worden zo juist benadeeld.” De gemeentes Amsterdam en Utrecht hebben zich al eerder uitgesproken tegen dit plan. De bonden roepen minister Blok op om de wetswijziging onmiddellijk terug te trekken en daarmee woonruimte betaalbaar te houden voor studenten.