Landelijke Studentenvakbond

Student Hotels schenden huurrecht studenten

Persberichten - woensdag 14 september 2016

Utrecht, 14 september 2016 – Steeds meer steden staan toe dat Student Hotels studentenkamers aanbieden zonder zich aan het huurrecht te houden. Zo zijn er al Student Hotels in Amsterdam, Groningen, Den Haag en Rotterdam. In totaal zijn dit meer dan 2400 kamers. Ook zijn er plannen voor Student Hotels in Maastricht, Enschede & Eindhoven. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) vindt deze ontwikkeling kwalijk. Voorzitter Jarmo Berkhout van de LSVb: “Studenten die wonen in een Student Hotel betalen enorme bedragen per maand, zonder enige huurbescherming te genieten.” De LSVb roept gemeenten daarom op om Student Hotels te dwingen zich aan het huurrecht te houden.

Student Hotels bieden studenten maximaal een jaar woonruimte in grote steden. Kwalijk hieraan is dat Student Hotels zich niet aan het huurrecht hoeven te houden. Hoewel zij duidelijk wooneenheden verhuren, werken zij met een hotelvergunning. Dit heeft grote nadelen voor de ‘huurders’, want het ontbreekt hen aan voor andere huurders vanzelfsprekende rechten. Zo genieten zij geen huurbescherming. In Student Hotels kunnen studenten bijvoorbeeld veel sneller op straat gezet worden dan bij reguliere verhuur. Ook behoudt het Student Hotel zich het recht voor toegang tot de gehuurde kamer te verschaffen. Bij een ‘gewoon’ huurcontract zou dit onder huisvredebreuk vallen. Berkhout: “Je mag ook niet een jaar in een Center Parcs huisje zitten: je rechten zijn dan niet goed beschermd. Dat dit niet geldt voor studenten is een aanfluiting.”

Ook zijn de hotels erg prijzig. Studenten betalen voor een kamer van negentien vierkante meter bedragen tot wel 1100 euro per maand, zoals blijkt uit een inventarisatie van de LSVb. Dat is twee à drie keer zoveel als de wettelijke maximale huur voor een vergelijkbare kamer, volgens het woningwaarderingsstelsel. Het is echter niet de behoefte aan een luxe kamer, maar het ontbreken van normale studentenhuisvesting, die zorgt voor het succes van de Student Hotels. “Studenten worden gedwongen deze huren te betalen, omdat er niet genoeg normaal geprijsde kamers beschikbaar zijn, iets wat je ook ziet aan het fenomeen van de dakloze buitenlandse studenten”, aldus Berkhout. In Nederland bestaat een tekort van duizenden studentenkamers. Student Hotels maken misbruik van de situatie en vragen onredelijke huur. De LSVb roept dan ook op om maatregelen te nemen om huurbescherming voor huurders bij de Student Hotels op orde te krijgen.