Landelijke Studentenvakbond

Studenten schakeltrajecten beroofd van hun rechten

Nieuwsbericht - vrijdag 02 september 2016

Studenten die de overstap willen maken van het HBO naar de universiteit moeten schakeltrajecten volgen, ook wel pre-masters genoemd, om toegang te krijgen tot een universitaire master. Het wordt deze studenten echter ontzettend moeilijk gemaakt om hun ambities na te streven. De schakeltrajecten worden aangeboden als contractonderwijs, wat betekent dat voor deze groep niet de normale regelingen gelden. De schakelstudenten hebben geen recht op een lening, studiefinanciering of een ov-kaart. Het collegegeld voor dergelijke pre-masters is bovendien anderhalf keer zo hoog als normaal: bijna 3000 euro. Voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) Jarmo Berkhout: “Het is te gek voor woorden dat er voor deze studenten, die juist graag verder willen studeren, zo veel drempels worden opgeworpen.”

Uit de berichtgeving in het blad Metro (http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/09/duo-weigert-lening-voor-schakeljaar) blijkt dat studenten voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan, en dat de financiering van hun studie een extra groot probleem is. Daar komt nog bij dat de schakelstudenten zich ook niet mogen inschrijven bij woningcorporaties die alleen studenten huisvesten. De toelatingseisen voor de pre-masters zijn vaak hoog, terwijl het niet vaststaat dat ze toegang verschaffen tot selectieve masters. Jarmo Berkhout:“Al met al hebben deze studenten een zeer slechte uitgangspositie. Hun rechten worden niet goed beschermd.”

De mogelijkheid om door te stromen van het HBO naar de universiteit moet bewaard blijven, omdat het studenten in de gelegenheid stelt om door te studeren. Uit een inventarisatie van de LSVb blijkt dat het merendeel van de schakeltrajecten voltijds is, en dus zouden ze ook zo erkend moeten worden. Voor de toegankelijkheid van het onderwijs is het belangrijk dat studenten die het willen, zonder belemmeringen verder kunnen studeren. De LSVb pleit daarom voor erkenning van de schakeltrajecten als voltijdsopleidingen, zodat álle studenten recht hebben op lening, studiefinanciering, ov-kaart, en huisvesting.