Landelijke Studentenvakbond

Dak boven hoofd steeds duurder voor student

Nieuwsbericht - maandag 15 augustus 2016

Uit onderzoek is gebleken dat studenten vaak te hoge huur betalen voor hun kamer. De huisjesmelkerij beperkt zich echter niet tot de steden met de grootste kamernood. In bijna alle studentensteden zijn, volgens onderzoek van de LSVb, de huren gemiddeld hoger dan op basis van het wettelijk puntensysteem zou mogen. Voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout: “Studenten weten vaak niet dat ze in beroep kunnen gaan tegen een te hoge huur. Het is belangrijk om actie te ondernemen en zo de strijd tegen huisjesmelkers aan te gaan”.

Uit onderzoek van Kences, de koepelorganisatie van huisvestingscorporaties, blijkt dat studenten gemiddeld 370 euro aan woonlasten betalen voor een onzelfstandige kamer. In vrijwel elke studentenstad, behalve Eindhoven, zijn deze woonlasten flink gestegen in het collegejaar 14/15 ten opzichte van het collegejaar 12/13. Gemiddeld stegen de woonlasten met 7%, gecorrigeerd voor inflatie.

Uit een onderzoek van Kamernet blijkt, zo meldt de Telegraaf, dat studenten gemiddeld een zeer hoge huur betalen. Amsterdam is het slechtste uit de bus gekomen, kamers worden voor gemiddeld 529 euro verhuurd. Meer dan 100 euro hoger dan de nummer twee, Den Haag, waar kamers voor gemiddeld 409 euro verhuurd worden.

Driekwart van de uitwonende studenten betaalt een hogere huur dan volgens het wettelijk puntensysteem voor huurprijzen is toegestaan, gebaseerd op gegevens van checkjekamer.nl. Gemiddeld betalen studenten €58,33 per maand te veel. In Amsterdam is de situatie het ergst. Hier zijn studenten maandelijks maar liefst €138,12 te veel kwijt aan huur. Na Amsterdam is Utrecht de stad met de grootste huuroverschreidingen, waar studenten gemiddeld €102,15 per maand te veel betalen.

De LSVb roept studenten op te controleren of zij ook een te hoge huurprijs betalen op checkjekamer.nl. Studenten die te veel betalen kunnen in veel studentensteden terecht bij huurteams. Zij helpen studenten met de stap naar de huurcommissie om de huur te verlagen.