Landelijke Studentenvakbond

LSVb veroordeelt vervolging academici Turkije

Nieuwsbericht - donderdag 21 juli 2016

Na de mislukte coup staat de academische vrijheid in Turkije zwaar onder druk: duizenden decanen, wetenschappers en docenten zijn inmiddels ontslagen of op non-actief gesteld. Deze heksenjacht op het onderwijs draagt op geen enkele manier bij aan het herstel van de Turkse democratie en is niet te rechtvaardigen. De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) spreekt zijn afschuw uit over de vervolgingen en steunt de vervolgde medewerkers en studenten. Voorzitter van de LSVb Jarmo Berkhout: “Wat er nu gebeurt in Turkije heeft meer weg van een politiek gemotiveerde zuivering dan van een transparante rechtsgang. Het onderwijs moet vrij, kritisch en onafhankelijk zijn.”

De LSVb ondersteunt het statement van de European Students Union (ESU) en roept de wereldwijde academische gemeenschap op haar steun te betuigen voor haar Turkse collega’s. Docenten en studenten behoren niet de prijs te betalen voor de mislukte coup, en de vrijheid en toegankelijkheid van het onderwijs mogen niet lijden onder de politieke ontwikkelingen. In Europa staan deze al onder druk, onder meer door het vertrek van de Groot-Brittannië uit de Europese Unie, iets wat de wereldwijde uitwisseling van kennis alleen maar ten slechte komt. Berkhout: “Als het onderwijs de dupe wordt, als docenten hun vak niet meer mogen uitoefenen en studenten niet onafhankelijk mogen leren, dan is iedereen uiteindelijk slechter af.”

De Turkse regering moet snel tot inkeer komen en docenten en studenten met rust laten. De LSVb hoopt dan ook dat de Nederlandse regering en de Europese Unie alles in het werk stellen om de ontwikkelingen te doen ophouden. Berkhout: “Deze afgrijselijke ontwikkeling moet snel tot een eind komen. Internationale organisaties hebben hierin een rol te vervullen: de academische gemeenschap, ook in Nederland, moet zich solidair verklaren met de Turkse studenten en docenten.”