Landelijke Studentenvakbond

LSVb voert actie tegen gevolgen van het leenstelsel!

Persberichten - zaterdag 28 mei 2016

Aanstaande woensdag debatteert de Tweede Kamer over de gevolgen van het leenstelsel. Dit kunnen we niet ongemerkt voorbij laten gaan! Daarom gaan de LSVb, LAKS, DWARS, CDJA, ROOD, FNV Jong, JOB, ISO, SOM, LOF, NJR, Perspectief, Nederlandse Dove Jongeren, P!nk en andere jongeren- en studentenorganisaties actie voeren in Den Haag en we nodigen jullie uit om mee te doen!

Wij gaan voorafgaand aan het debat de Tweede Kamer en de rest van het land laten zien dat door het leenstelsel de kansenongelijkheid in Nederland groeit. Het leenstelsel is een privilegestelsel en moet worden gestopt!

Wij waarschuwen al jaren voor de teloorgang van de toegankelijkheid van het onderwijs. De minister negeerde onze waarschuwingen. Inmiddels bewijzen de onlangs verschenen “Staat van het Onderwijs” en de “Monitor Beleidsmaatregelen” ons gelijk. Jongeren zijn de toekomst, maar wat voor toekomst wil Nederland eigenlijk? Wij willen een diverse studentenpopulatie en dat kan alleen als het hoger onderwijs toegankelijk is. Toegankelijk voor iedereen en niet alleen voor studenten uit bepaalde milieus!

Sluit je aan bij de actie! Kom naar Den Haag! Laat van je horen! Samen verzetten wij ons tegen kansenongelijkheid in het onderwijs! Meld je aan op het Facebookevent Leenstelsel privilegestelsel – Studenten tegen Kansenongelijkheid.

Tijden (onder voorbehoud)

Start actie: 12:00
Aanvang debat: 13:30

Wat gaat we doen?

De actie woensdag heeft een serieuze toon, maar een ludiek karakter. We willen graag aandacht voor de toenemende kansenongelijkheid in het onderwijs en we gaan dit als volgt laten zien:
We hebben twee poorten die allebei toegang geven tot het hoger onderwijs, maar achter één poort ligt een pad met een rode loper en achter de andere ligt een hindernisbaan.

Het pad met de rode loper is alleen voor studenten met hoogopgeleide rijke ouders. Alle overige studenten komen op hun studiepad namelijk steeds meer en steeds hogere drempels tegen.

Locatie

De precieze locatie is helaas nog steeds niet definitief. Het zal niet op het Plein zijn, omdat daar andere activiteiten plaatsvinden die dag. We proberen daarom een andere locatie zo dicht mogelijk bij de Tweede Kamer te regelen. Waarschijnlijk bij een andere ingang. Morgen (dinsdag) wordt de locatie definitief.

Lees hier de brandbrief die de LSVb en andere jongeren- en studentenorganisaties onlangs naar de minister stuurde