Landelijke Studentenvakbond

Studenten raken al hun geld kwijt aan kosten

Persberichten - vrijdag 01 april 2016

Uit onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) blijkt dat studenten enorm veel geld kwijt zijn aan kosten. De kosten zijn erg divers en raken de studenten op verschillende plekken. Dit jaar zijn er minder studenten gaan studeren door stijgende kosten. Voorzitter Stefan Wirken: “Het is belachelijk dat studenten zoveel geld kwijtraken aan kosten, de politiek moet hier iets aan doen”.

De LSVb stelt voor om studenten iedere maand een bedrag te geven waarmee een groot deel van deze kosten, de zogenaamde basiskosten, betaald kunnen worden. Deze maandelijkse toelage zou volgens de LSVb de ‘basistoeslag’ moeten gaan heten en zo moeten zorgen dat studenten betere toegang tot het onderwijs krijgen. Wirken:“Kosten vormen al decennia lang problemen voor mensen en in het bijzonder studenten. De ‘basistoeslag’ kan een deel van deze problemen oplossen.”

Student Frits Geldop herkent zich in het beeld van de problemen van kosten. Ook hij wijst naar kosten als boosdoener voor de lege portemonnee. Geldop: “Van de supermarkt tot de cafés, van mijn boeken tot mijn huis, het kost allemaal geld. Het zou enorm schelen als ik een basistoeslag zou krijgen om deze kosten te dekken.”

De LSVb heeft dit idee afgekeken bij ouderen, die omdat ze niet meer werken de zogenaamde AOW-uitkering krijgen. Het idee achter deze uitkering is dat deze ouderen ondanks dat ze geen werk meer hebben toch geld krijgen voor hun alledaagse kosten. Volgens de LSVb geldt ongeveer hetzelfde voor studenten. Wirken: “Uit ons onderzoek blijkt dat studenten vaak ook niet of weinig kunnen werken omdat ze vooral bezig zijn met studeren. Daarom zou het goed zijn als ook deze groep een basisuitkering krijgt.”

De LSVb presenteert vandaag de plannen aan de minister en hoopt dat zij bereid is nader in gesprek te gaan over de ‘basistoeslag’.